skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Svijet konačno dobija novi pravno obavezujući sporazum o plastici

Države članice UN-a juče su se tokom Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA-5.2) jednoglasno dogovorile da će razviti pravno obavezujući sporazum o zaustavljanju zagađenja plastikom.

Države članice UN-a juče su se tokom Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA-5.2) jednoglasno dogovorile da će razviti pravno obavezujući sporazum o zaustavljanju zagađenja plastikom. Taj sporazum predstavlja jednu od najambicioznijih svjetskih ekoloških akcija još od Montrealskog protokola iz 1989. godine, kojim je ukinuta upotreba supstanci štetnih po ozonski omotač.

“Usvojena rezolucija UN-a rezultiraće čvrstim sporazumom koji sadrži globalna pravila i obaveze za cijeli životni ciklus plastike”, navodi se u saopštenju Svjetske fondacije za prirodu (WWF). Na osnovu pomenutih pravila, države, preduzeća i društvo imaće obavezu eliminisanje plastičnog zagađenja iz svog okruženja.

WWF pozdravlja odluku i podstiče svjetske vlade da iskoriste ovaj veliki iskorak u smanjenju zagađenja plastikom i da djeluju jednako snažno i odlučno u razvoju sadržaja spomenutog sporazuma do 2024. Kao jedna od najvećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, WWF se obavezao da podrži rad Međuvladinog pregovaračkog odbora Skupštine UN za zaštitu životne sredine u finalizovanju važnih detalja ovog istorijskog sporazuma u naredne dvije godine.

“Svjetski lideri su napokon shvatili da svi zajedno moramo da se borimo protiv plastične krize, kao jednog od najvećih problema sa kojima se svijet suočava. Pristankom na razvoj pravno obavezujućeg globalnog sporazuma o zagađenju plastikom, oni utiru put čistijoj i sigurnijoj budućnosti za ljude i planetu. Iako WWF pozdravlja ovu odluku, moramo da naglasimo i da je ovo tek početak i da je neophodan veliki angažman, kao i odlučnost brojnih strana kako bi se ostvario ovaj sporazum i omogućio efikasan prelaz na cirkularnu ekonomiju kada je riječ o plastici”, ističe izvršna direktorka WWF Adrie Nataša Kalauz.

WWF-ovu peticiju, koja poziva na usvajanje ovakvog globalnog sporazuma, potpisalo je više od 2,2 miliona ljudi širom svijeta, dok je preko 120 globalnih preduzeća i više od 1000 organizacija civilnog društva takođe podržalo pozive na kreiranje sporazuma. WWF poziva svjetske lidere da nadograde ovu globalnu podršku i današnji prelomni trenutak, uspostavljanjem ambicioznog globalnog sporazuma o zagađenju plastikom do 2024. koji:

● pravno obavezuje i sadrži niz zajedničkih pravila i propisa koji mogu da povećaju efikasnost cirkularne ekonomije širom svijeta;

● sadrži globalne propise koji se bave cijelim životnim ciklusom plastike, uključujući globalne zabrane štetnih proizvoda i aktivnosti, standarde dizajna proizvoda i mjere koje smanjuju proizvodnju i potrošnju “djevičanske” plastike;

● prepoznaje ključnu ulogu neformalnog sektora upravljanja otpadom u pokretanju cirkularne ekonomije i omogućava učestvovanje ovog sektora u pregovorima.

Search