skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Blagaj uvršten u 14 najljepših sela BiH

Najljepša sela BiH izabrana su uz pomoć stručnog žirija sastavljenog od osam stručnjaka iz oblasti arhitekture, nasljeđa i ruralnog razvoja.

Implementaciju inicijative ????????̌? ???? ????? ? ??????????? podržava Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini.

Svečana ceremonija proglašenja izabranih sela i dodjele certifikata upriličena je u srijedu u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu, a pobjednike je proglasila direktorica Misije USAID/BiH Courtney Chubb.

Popis 14 “Najljepših sela BiH”

BLAGAJ, Grad Mostar Smješten uz kristalno čiste vode rijeke Bune koja izvire iz impozantne stijene, Blagaj je produhovljeno mjesto za relaksaciju u očaravajućoj ljepoti. Ovo mjesto nudi najbolje očuvanu hercegovačku arhitekturu osmanskog perioda. Zadivljujuća tekija u Blagaju je vrhunac doživljaja ove destinacije.

MIJAKOVIĆI – BOBOVAC, Općina Vareš Nekadašnja kraljevska rezidencija smještena je u srcu vareških planina! Bobovac je kolijevka srednjovjekovnoj vladavini Bosanske banovine i Bosanskog kraljevstva, te posljednji dom kraljice Katarine Kotromanić. Ono što u ovom kraju danas možda najviše očarava jeste inspirativno prirodno naslijeđe. Bobovac je smješten na vrhu grebena, okruženog planinskim šumama i kristalno čistim bujicama vode. BRATAČ, Općina Nevesinje Istinski skriveni dragulj istočnohercegovačkog kraja, Bratač otkriva začuđujuće bogatstvo historijskog naslijeđe na nevesinjskoj visoravni – antičke rimske ostatke, srednjovjekovni most i najstarije tradicionalne igre, poznatije kao Nevesinjska Olimpijada.

GUČA GORA, Općina Travnik Smještena iznad nekadašnje bosanske prijestolnice – Travnika, selo Guča Gora postaje idealna destinacija za planinare i bicikliste. Najveća atrakcija Guče Gore je franjevački samostan izgrađen u stilu arhitekture 19. vijeka, kojeg je često posjećivao dobitnik Nobelove nagrade Ivo Andrić. KRALJEVA SUTJESKA, Općina Kakanj Smještena u srcu planine Perun, Kraljeva Sutjeska karakteristična je po nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine – manastiru kojeg je izgradio bosanski kralj Stjepan II Kotromanić. Kraljeva Sutjestka je šarmantno selo koje nudi usklađenu cjelinu narodne arhitekture tipičnu za područje centralne Bosne.

KRUPA NA VRBASU, Grad Banja Luka Ovaj mali raj prepoznatljiv je po prirodnoj ljepoti, uključujući rijeku Krupu koja je domaćin takmičenjima u raftingu. Najbolji panoramski pogled pruža se s ostataka srednjovjekovnog grada Grebena. Najveća atrakcija ovog sela su živopisni vodopadi i vodenice na rijeci Krupi, koje su i danas u upotrebi.

MARTIN BROD, Grad Bihać Martin Brod je poznat po brojnim sedrenim barijerama i vodopadima na koritu rijeke Une. Upravo ovdje nalazi se najljepši i najprivlačniji dio rijeke Une, vodopad Milančev buk visok preko 50 m.

OSTROŽAC, grad Cazin Smješten između predivno očuvanog dvorca i rijeke Une, Ostrožac nudi bajkoviti i antički osjećaj. Ostrožcem dominira višeslojni građevinski kompleks koji se sastoji od srednjovjekovne utvrde, tvrđave iz osmanskog perioda, dvorca Lothara Von Berksa iz austrougarskog perioda i kolekcije modernih skulptura smještenih u prirodnom ambijentu Starog grada. PECKA, Općina Mrkonjić Grad Pecka je oličenje netaknute prirode o kojoj sanjamo. To je centar avanturizma i mjesto okupljanja za sve ljubitelje prirode i penjače. Najvažnije atrakcije su izvorišta rijeka Sane i Plive, te eko zona Zelenkovac.

PROKOŠKO JEZERO, Općina Fojnica Nomadsko selo odsječeno od svijeta 6 mjeseci u godini – Prokoško jezero jedinstveno je po svojoj ambijentalnoj ljepoti. Na obronku ledeničkog jezera, pastiri još uvijek dolaze sa svojim stadima, sakupljaju divlje voće i biljke, te brižno čuvaju endemskog stanovnika jezera tritona.

RAVNO, Općina Ravno Ravno predstavlja savršenu, suncem okupanu ljepotu, hercegovačkog i jadranskog zaleđa sa svojim kamenim kućama, te homogenim i neusporedivim prirodnim i kulturološkim naslijeđem. Najveće atrakcije su pećina Vjetrenica i manastir Zavala. STUPE – ŽABLJAK, Grad Livno Stupe su dom bosanskohercegovačkim divljim konjima i kraljevstvo njihove slobode. Poznate su po proizvodnji livanjskog sira i kulinarskim specijalitetima.

UMOLJANI, Općina Trnovo Misteriozno selo nad kojim bdije legendarni zmaj, vodenice i čarobne šetnje duž rijeke Studeni Potok. Umoljani su već postali veoma poznata destinacija za sve ljubitelje prirode.

VRANCI, Općina Kreševo Vranci su poziv za put u prošlost. To je skriveni zaseok kovača i zanatlija, a selo predstavlja bogatstvo mineralnom vodom Bosne i Hercegovine, zajedno s rudnicima, te strpljivim i preciznim radom stanovnika na otkrivanju sjaja i plodova zemljišta.

Uz podršku USAID-a, udruženje Alterural će pobjedinicima pružiti dugoročnu podršku kroz edukaciju, publicitet i umrežavanje kako bi tim selima pomogli da razvijaju turizam istovremeno čuvajući svoje prirodno i kulturno naslijeđe.

Inicijativu “Najljepša sela” pokrenulo je 1981. godine francusko udruženje “Les Plus Beaux villages de France”, s ciljem populariziranja ruralnih naselja kroz čuvanje njihovog naslijeđa i poboljšavanje ekonomskog potencijala. Taj koncept su vremenom preuzele i druge zemlje širom svijeta, među kojima Italija, Japan, Libanon i Švicarska.

 

Search