skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

BRČKO DISTRIKT ĆE DA DOBIJE NAJSAVREMENIJI SPORTSKI TEREN I IGRALIŠTE U REGIONU

Danas je šef Odjeljena za obrazovanje, Zoran Bulatović potpisao ugovor sa Ambasadorom Republike Bugarske, NJ. E. Valeri Yotov, o izgradnji najsavremenijeg sportskog terena i igrališta potpuno prilagođenih djeci i učenicima sa posebnim potrebama, koji će biti izgrađeni u dvorištu JU Šeste osnovne škole Brezovo Polje, a čija je vrijednost 100.000 KM.

Direktorica ove škole, Vesna Panić, koja je i došla na ovu ideju, navodi: “Dvorištu JU Šeste osnovne škole Brezovo Polje je bila neophodna revitalizacija, kao i novi sportski teren. Idejni projekat pod nazivom “Game for Change” (Igrom do promjena) je predvidio izgradnju kako savremenog vanjskog sportskog terena, tako i igrališta koje je potpuno prilagođeno i djeci sa posebnim potrebama, čime se omogućava njihovo jednako učešće kako u nastavnim, tako i u vannastavnim aktivnostima. Posebno me raduje činjenica da je naš idejni projekat izabran kao najbolji i što će ovo da bude prvo igralište takvog tipa u regionu čime će Brčko distrikt BiH predstavljati pozitivan primjer inkluzije u obrazovnom procesu kao i primjenu najsavremenijih tehnologija u izgradnji školskih objekata.”

Projekat obuhvata izgradnju sportskog terena za odbojku, košarku i rukomet, sa najsavremenijom akrilnom podlogom na kome će se izvoditi nastava fizičkog vaspitanja, kao i izgradnju igrališta sa gumenom podlogom, na kome će biti postavljene gimnastičke sprave za učenike, ali i za učenike i djecu sa posebnim potrebama.

“Ovim projektom unaprijediće se obrazovni proces i nastava fizičkog vaspitanja, poboljšaće se obrazovna infrastruktura pružanjem boljih uslova, posebno imajući u vidu da će to biti prvo igralište takvog tipa ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u cijeloj regiji Zapadnog Balkana. Novi, inovativni i održivi sportski teren, igralište i sprave na otvorenom će unaprijediti zdravstvene navike i motoričke vještine učenika i poboljšati zdravlje, raspoloženje i bolji opšti uspjeh u školi”, navodi direktorica Panić.

Drugi važan aspekt ovog projekta, po riječima direktorice Vesne Panić, “ je njegova posvećenost zaštiti okoliša i održivosti. Naime, ovaj će projekt neizmjerno doprinijeti ostvarenju Agende ciljeva održivog razvoja 2030., posebno imajući u vidu činjenicu da će izrada i primjena ovog projekta doprinijeti okupljanju svih učesnika; lokalne samouprave, lokalnih preduzeća, medija, institucija i Odjeljenja za obrazovanje, te lokalnih nevladinih organizacija, s jednim zajedničkim ciljem: poboljšanje života ljudi na ovom području na način da se u potpunosti ispune mnogi od zadatih ciljeva. Sportska oprema zadovoljava sve ekološke standarde, sva vanjska oprema za teretanu izrađena je od 100% materijala koji se može reciklirati, a sav materijal kojim će biti obložen sportski teren i igralište takođe je ekološki prihvatljiv”

“Ovim putem želim da se zahvalim gradonačelniku Esedu Kadriću kao i šefu Odjeljena za obrazovanje Zoranu Bulatoviću na podršci i pomoći, te se nadam da će realizacija ovog projekta zaista doprinijeti unapređenje nastavnog procesa, kao i cijele lokalne zajednica.”, završava Panić.

Search