skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Omladinski klub Novi Val uspješno predstavio rezultate projekta “Inventarizacija Ihtiofaune u Rijeci Buni

Omladinski klub Novi Val  održao je predstavljanje rezultata projekta “Inventarizacija Ihtiofaune u Rijeci Buni” u restoranu Bunski Biser u Blagaju. Ovaj događaj ozvaničio je uspješan završetak projekta koji je imao za cilj istraživanje ribljih populacija u rijeci Buni, s posebnim naglaskom na kritično ugroženu vrstu mekousne pastrmke Salmothymus obtusirostris oxyrhynchus (Haeckel, 1852).

Istraživanje je realizirano u saradnji s van.prof.dr. biologije Sanelom Riđanovićem s Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, kao i angažmanom konzervacijskog biologa i ekologa, magistra biologije Emine Lulić Redžić. Omladinski klub Novi Val želi ovim putem istaknuti važnost istraživanja i zaštite ribljih populacija u rijeci Buni, što je ključno za očuvanje prirodne ravnoteže i biodiverziteta.

Predstavljanju rezultata prisustvovali su članovi lokalnih zajednica, stručnjaci iz oblasti ekologije i zaštite prirode, kao i predstavnici organizacija civilnog društva. Tokom prezentacije, istaknute su ključne spoznaje i zaključci istraživanja, pružajući uvid u stanje ribljih populacija u rijeci Buni te preporuke za daljnje aktivnosti zaštite i očuvanja ovog dragocjenog prirodnog resursa.

Projekat “Inventarizacija Ihtiofaune u Rijeci Buni” dio je višegodišnje kampanje za zaštitu rijeka Jugoistočne Europe, koju je pokrenula organizacija The Nature Conservancy (TNC) u saradnji s lokalnim partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije. Ova kampanja ima za cilj istaknuti i zaštititi jedinstvena riječna bogatstva regije te stvoriti nove razvojne prilike uz dugoročnu dobrobit za ljude i prirodu.

Omladinski klub Novi Val izražava zahvalnost svim partnerima, stručnjacima i volonterima koji su doprinijeli realizaciji ovog važnog projekta te poziva sve zainteresirane da se pridruže u daljnjim naporima za očuvanje prirodnih resursa, kao i zaštitu rijeke Bune i Bunice.

 

Search