skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Predstavljanje rezultata projekta – “Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni”

Omladinski klub Novi Val s ponosom objavljuje uspješan završetak projekta “Inventarizacija Ihtiofaune u Rijeci Buni”, čiji je cilj bio istraživanje i popis ribljih vrsta u rijeci Buni, s posebnim naglaskom na vrstu mekousne pastrmke Salmothymus obtusirostris oxyrhynchus (Haeckel, 1852), koja je prema IUCN Crvenoj listi klasificirana kao kritično ugrožena.

Projekat je sproveden od strane organizacije Omladinski klub Novi Val,  u saradnji s van.prof.dr. biologije Sanelom Riđanovićem s Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, koji su sproveli istraživanje ribljih populacija na 12 lokaliteta duž rijeke Bune. Također, u timu je sudjelovao i konzervacijski biolog i ekolog, kao i  magistar biologije Emina Lulić, osiguravajući sveobuhvatan i znanstveno rigorozan pristup istraživanju.

Osim istraživačkih aktivnosti, projekt je uključivao sastanke s predstavnicima lokalnih institucija, relevantnih ministarstava, lokalnih zajednica, udruženja ribara, fly fishing asocijacija i drugih organizacija civilnog društva. Također su urađene radionice sa osnovnim školama na području grada Mostara, čiji je cilj podizanje svijesti djece o ekološkim temama i zaštiti rijeka.

Rezultati istraživanja bit će predstavljeni dana 20.03.2024 godine u Bunskom Biseru sa početkom u 10:00 h, gdje će biti dostupni javnosti, zainteresiranim institucijama i medijima.

Projekat je dio višegodišnje kampanje za zaštitu rijeka Jugoistočne Europe. Kampanju je pokrenula organizacija The Nature Conservancy (TNC), jedna od najznačajnijih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, u suradnji s lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Zajedničkim radom žele se istaknuti i zaštititi jedinstvena riječna bogatstva naše regije, čija važnost nadilazi granice pojedinih država. Njihovom zaštitom stvaraju se nove razvojene prilike i osigurava se dugotrajna dobrobit za ljude i prirodu.

 

Search