skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Održano prvo predavanje Škole Mušičarenja u Blagaju

U organizaciji Novi Val Blagaj u partnerstvu sa USR Neretva 1933, te u sklopu inicijative Zajedno za rijeke, imamo zadovoljstvo podijeliti sa javnošću uspješno održano prvo predavanje Škole Mušičarenja namijenjene djeci uzrasta od 10 do 17 godina.

Naših 25 mladih polaznika imalo je priliku zaroniti u fascinantan svijet mušičarenja tokom ovog edukativnog događaja. Predavanje je bilo fokusirano na upoznavanje učenika o osnovama Fly fihinga kao i pravljenje mušica, učenje o alatima i opremi potrebnim za ovu tradicionalnu vještinu ribolova. Djeca su s oduševljenjem sudjelovala u praksi, stvarajući vlastite mušice pod stručnim vodstvom instruktora i volontera.

Ukupno je sudjelovalo 7 iskusnih instruktora i 3 predana volontera kako bi osigurali individualni pristup svakom učeniku. Ovo interaktivno iskustvo stvorilo je radnu atmosferu gdje su djeca stekla praktična znanja gdje su pokazivala kreativnost i suradnju.

Radionica je pružila mladima priliku da razviju vještine izrade mušica, istraže svijet opreme koja se koristi u mušičarenju, te su već sada pokazali veliki interes i entuzijazam za nastavak školovanja u narednim mjesecima.

Ova inicijativa ne samo da gradi ljubav prema prirodi i očuvanje vodenih ekosistema, već i potiče razvoj kreativnosti i timskog duha kod naše mlade generacije.

Svi prisutni izražavaju veliku zahvalnost roditeljima, instruktorima i volonterima koji su doprinijeli uspješnom održavanju ovog prvog predavanja. Nastavljamo s oduševljenjem u narednim fazama Škole Mušičarenja i radujemo se daljnjem istraživanju svijeta fly fishinga s našim talentiranim mladim ribarima.

 

Projekat je dio višegodišnje kampanje za zaštitu rijeka Jugoistočne Europe. Kampanju je pokrenula organizacija The Nature Conservancy (TNC), jedna od najznačajnijih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, u suradnji s lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Zajedničkim radom žele se istaknuti i zaštititi jedinstvena riječna bogatstva naše regije čija važnost nadilazi granice pojedinih država. Njihovom zaštitom stvaraju se nove razvojene prilike i osigurava se dugotrajna dobrobit za ljude i prirodu.

 

Search