skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Djeca su čuvari prirode

Razvijanje svijesti kod djece i mlađe populacije o okolišu i njegovoj zaštiti započinje od najranijeg djetinjstva. Svakako da za to nisu zaduženi samo vrtići i škola već prvenstveno roditelji, koji imaju ključnu ulogu u ekološkom odgoju svoje djece – ako dijete vidi odraslu osobu kako poštuje prirodu i ono će se željeti tako ponašati. Svaki čovjek, nakon što razvije ekološku svijest, djeluje i na ostale ljude oko sebe, a samim tim krug ekološko svjesnih osoba iz godine u godinu raste, što vodi ka razvoju zdravog društva koje brine o prirodi i okolišu u kojem žive.

Važan zadatak porodice jest razvijanje zdravog odnosa djece prema prirodi. Dobro je da se djeca od najranijeg djetinjstva počnu brinuti i pravilno odnositi prema okolini u kojoj žive. Zaštita okoline upravo i počinje od brige za red i čistoću od samog kućnog okruženja, pa dvorišta, ulice, naselja i šire. Ako djeca doživljavaju Zemlju kao svoju kuću o kojoj se trebaju brinuti, bit će im jasnije na koje je sve načine mogu zaštititi.

Djetetova ekološka svijest razvijena je onoliko koliko je razvijena kod nas odraslih. Mi smo njihovi uzori, modeli prema kojima će se i oni ponašati. Ona često neće poslušati ono što od njih tražimo, ali nipošto neće propustiti priliku da nas oponašaju. Dijete od najranije dobi pokazuje interes za istraživanje svijeta. Svoju okolinu istražuje svim svojim osjetilima – promatranjem, sluhom, njuhom, dodirom i okusom.

Naučite dijete i važnosti odvajanja otpada i reciklaži. Istovremeno ćete ga učiti od kojega je materijala sastavljen koji predmet. Razne zgodne korisne predmete i malena umjetnička djela možete proizvesti od plastičnih boca, tetrapaka i sličnog otpada. Objasnite mu zašto ne smije bacati omote od čokoladica ili prožvakane žvakaće gume po ulici. Idite na izlete ili na lakše planinarenje kako bi dijete vidjelo i doživjelo netaknutu prirodu. Stručnjaci su već zabrinuti, pa kažu da mi djeci ostavljamo planetu, a u isto ih vrijeme od prirode otuđujemo.

Search