skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Kako volontiranje pomaže u karijeri

Volontiranje je odlična prilika učiniti nešto dobro za potrebite i zajednicu oko sebe. U isto vrijeme volontiranjem izravno utječete na vašu potragu za poslom, poslovnu reputaciju i karijeru u cjelini.

Iako puno ulažete u karijeru i profesionalni rast i razvoj, po potrebi ažurirate svoj CV, svoj LinkedIn profil i radite na usavršavanju, možda vam ipak nedostaje nešto veliko. Nešto što će ostaviti trag i što će biti presudno da upravo vi dobijete posao, napredujete i dalje se profesionalno razvijate. Je li volontiranje čarobna tajna uspjeha?

Prije nego što odbacite tu mogućnost, jer ne možete se dovoljno motivirati konačno to i učiniti, pročitajte o prednostima koje volontiranje može imati za vašu karijeru.

1. Volontiranje je dobro u vašem CV

Krenimo za početak s onim najvažnijim. Ako postoji ijedna stvar koju ne možete osporiti, to je kako volontiranje izgleda sjajno u vašem CV. Uostalom, kada ste posljednji put čuli kako je netko volontiranje smatrao greškom, a pomaganje zajednici nepotrebnim i beskorisnim? Vjerojatno nikad.

Možda su navedene vještine u vašem CV impresivne, ali kada te iste vještine možete iskoristiti kako biste pomogli nekome u svoje slobodno vrijeme, ne očekujući za tu pomoć naknadu, tada djelujete ne samo kvalificirano nego i savjesno.

2. Odlična je prilika za upoznavanje novih ljudi

Ne, umrežavanje ne trebate raditi samo na LinkedInu, poslovnim događajima ili sastancima. I definitivno ga ne biste trebali forsirati samo kako biste imali broj ljudi s kojima ste se povezali. S druge strane, volontiranje je prirodan proces tijekom kojeg možete upoznati ljude i povezati se s onima koji imaju iste afinitete kao i vi, razmišljaju na sličan način i vode se istim ciljevima.

Općenito, umrežavanje kroz volontiranje često dolazi prirodno, na prijateljskoj bazi i bez pritiska. To znači kako možete lako voditi iskrene i zanimljive razgovore s ljudima koji dijele vaše interese bez obostranog očekivanja. Gledajte na volontiranje kao na jedinstvenu priliku. Mogli biste ostvariti značajnije veze s ljudima nego što ste ih ikada ostvarili nakon nekog poslovnog događaja.

3. Pomaže odrediti ciljeve u karijeri

Pokloniti dio vremena volontiranju također je sjajan način za prikupiti informacije i saznati malo više o tome što tačno tražite i želite postići u vašoj karijeri. Možda ste oduvijek radili za veću firmu, a sada biste htjeli otkriti kako je to raditi za manju neprofitnu organizaciju? Ili možda želite saznati kako je to raditi u projektu koji je na samim svojim početcima, kao startup.

Osim firme u kojoj biste željeli raditi, volontiranje je također važan način otkrivanja drugih važnih sitnica o načinu vašeg funkcioniranja. Saznat ćete volite li više raditi samostalno ili u timu, uživate li raditi administrativne zadatke ili se želite okušati u menadžerskim vodama. Osjećate li se radeći u određenoj organizaciji posebno, nadahnuto i ispunjeno?

Uz volontiranje lako ćete doći do novih odgovora i shvatiti što ustvari želite postići u životu. A sve te informacije su dragocjene pri određivanju vašeg sljedećeg poteza u karijeri.

4. Volontiranje omogućuje razvijanje i usavršavanje novih vještina

Savladali ste sve što ste mogli radeći na trenutnom položaju i vjerojatno se osjećate sjajno, sigurno i samopouzdano u svom poslu. No, to ne znači kako morate zatvoriti vrata novim prilikama, iskustvima i usavršavanju.

Kada se dobrovoljno prijavite na volontiranje možete se okušati u mnoštvu različitih vještina i izazova, bez da imalo ugrozite vaš trenutni posao. Bez obzira na to jeste li ikada željeli naučiti nešto više o marketingu ili vas zanima grafički dizajn, sada imate priliku razmisliti o usavršavanju u tim područjima. Ne biste trebali imati problema s pronalaženjem tvrtke gdje biste mogli volontirati.

Osim toga, volontiranje je također učinkovit način za unaprjeđenje vaših vještina timskog rada – što je odlika koju traži gotovo svaki poslodavac!

5. Volontiranje podiže samopouzdanje

Umrežavanje. Novo znanje. Unaprjeđenje vještina. Sve će vam to pomoći predstaviti se kao idealan i cjelovit kandidat i na razgovoru za posao ne osjećati se samo kvalificirano i kompetentno, već i puni samopouzdanja. A nema ništa bolje od osobe koja je samopouzdana i koja vjeruje u ono što može ponuditi.

Osim toga, iskustva stečena volontiranjem lako možete spomenuti kroz pitanja na razgovoru za posao. Ne samo kako možete spomenuti detalje o svojim vještinama, već ih možete povezati sa stvarnim okruženjem i u isto vrijeme spomenuti kakvu je korist od svega toga imala zajednica kojoj ste pomagali. Sve to činit će vaš profil još nevjerojatnijim što će se odraziti i na potencijalnog poslodavca koji će u vama vidjeti idealnog kandidata. Nekoga tko ima znanje i vještine, ali i dovoljno empatije i emocija da želi pomoći onome kome je to potrebno.

Volontiranje je sjajna stvar i može uvelike unaprijediti vašu karijeru. Ne samo kako vas pokreće i tjera iz kuće, već može imati prilično velik utjecaj na vašu karijeru i traženje posla. Dakle, imajte na umu sve ove prednosti i krenite! Poduzmite nešto! Nećete požaliti!

Izvor: Martina Lovaković, Kako volontiranje može pomoći vašoj karijeri
Prilagodba: Manager.ba

manager.ba

Search