skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Zašto je važan eko turizam

Pojam eko turizam je počeo da se koristi 80-ih godina, kada su ljudi postali svjesni činjenice da je planeta njihov jedini dom i da se prema njoj moraju ponašati odgovornije. Turizam, kao jedan od „tihih“ zagađivača planete, prvenstveno zbog transporta koji se nalazi u njegovoj osnovi, morao je početi da se menja.

Mi kao ljudska bića uživamo lagodno u bezbrižnom okruženju prirode, relaksacija, mir i odmor se podrazumevaju. Međutim, šta je sa aktivnostima koje trebaju da obezbjede visoku kvalitetu životne sredine? Svi smo svjedoci da iza turista, najvećem broju slučajeva ma koji oblik turizma da je u pitanju ostaju tone otpada i veoma degradirana životna sredina. Da se ovo ne bi dešavalo treba se angažovati na podizanju savjesti o važnosti prirode za život kroz edukativne radionice i upoznavanje sa samon prirodom i njenim utjecajem na sva živa bića.

Ekološki odgovorni turisti vode se idejom da je potrebno vršiti minimalan utjecaj na prirodu i prikupljati sredstva za njeno očuvanje, edukovati se i upoznati lokalno stanovništvo, angažovati lokalnu radnu snagu i poštovati različite kulture i osnovna ljudska prava. To su većinom visoko obrazovane osobe koje često putuju, unaprijed su dobro upoznate sa destinacijama koju posjećuju, fizički su aktivne, prilagođavaju se jednostavnom životu građana, ne ustručavaju se da probaju lokalne specijalitete i kupuju isključivo ručno izrađene suvenire. Kada bi naše društvo podržalo svaku inicijativu u tom pravcu, podsticalo preduzetnike i građane da mjenjaju navike i dosadašnju praksu, edukovalo se i pravilo“zeleniji” izbor prilikom prostornog planiranja i organizovanja sopstvenih putovanja, možda bismo i mi bili bogatiji i očuvali ono što smo nasljedili.

Search