skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Završena posljednja edukacija u Eko centru Blagaj kao dio projekta “Promovisanje prijateljstva i razumijevanja među Osnovnim školama u Mostaru”

Mostar, 6. oktobar 2023. – Današnji dan bio je poseban, ispunjen emocijama, jer smo došli do kraja deset nezaboravnih edukativnih događaja u Eko centru Blagaj, u okviru projekta “Promovisanje prijateljstva i razumijevanja među Osnovnim školama u Mostaru”. Ova inspirativna inicijativa nastala je iz srdačne saradnje Omladinskog kluba Novi Val, JU Osnovne škole Gnojnice i Osnovne škole Ivana Gundulića, uz velikodušnu podršku Njemačke ambasade.

Glavni cilj ovog projekta bio je probuditi svijest među našim dragim učenicima o biologiji, ekologiji i važnosti očuvanja biodiverziteta i okoliša. Tokom ovih edukacija, naši mali istraživači imali su priliku učiti o hercegovačkim magarcima i bjeloglavim supovima kroz različite radionice i edukacije. Postali su pravi stručnjaci o ovim ugroženim životinjskim vrstama. Nakon toga, naša djeca su se prepustila čarima crtanja u prirodi, gdje su svojim umjetničkim talentima izrazila svoje duboko ukorijenjene ideje o zaštiti i očuvanju okoliša.

Ovaj poseban projekat okupio je čak 17 škola s područja Grada Mostara, a kroz ove edukacije prošlo je više od 400 učenika iz ovih škola.

Ova inicijativa ima ogromnu važnost u budućem očuvanju našeg okoliša i bogatstva biodiverziteta, a istovremeno jača međusobnu povezanost između osnovnih škola u Gradu Mostaru. Projekat “Promovisanje prijateljstva i razumijevanja među Osnovnim školama u Mostaru” ostvaruje svoje ciljeve kroz zajedničke aktivnosti školske zajednice i lokalnih organizacija koje strastveno rade na očuvanju prirode.

Adnan Đuliman i Emina Lulić, edukatori iz Omladinskog kluba Novi Val, kao i cijeli tim Novog Vala od srca se zahvaljuju svim učiteljima, nastavnicima, direktorima te drugom školskom osoblju, kao i našim dragim učenicima, na njihovoj strasti, radoznalosti i posvećenosti u zaštiti i očuvanju prirodnih resursa kao i međusobne saradnje.

Veliku zahvalnost također iskazujemo svim medijima širom Bosne i Hercegovine koji su nas pratili sve ove godine bez kojih vidljivost naših projekata ne bi bila vidljiva.

Ako želite saznati više o projektu i budućim aktivnostima, slobodno se obratite Omladinskom klubu Novi Val na adresi office@novival.info ili posjetite našu web stranicu www.novival.info.

Svi zajedno, nastavimo širiti ljubav prema prirodi i čuvati našu planetu za buduće generacije.

Hvala vam na podršci!

 

Search