skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Pozitivne vijesti iz Blagaja

Ribogojilište «Laks export-import d.o.o Mostar» na kraju ove godine ostvarila je novi poslovni uspjeh te je isporučilo prvu pošiljku ribe za švicarsko tržište. Izvoz u Evropsku uniju nije jednostavan, ali zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu i dobroj organizaciji, sve je proteklo bez problema. Naša riba je zdravstveno ispravna i proizvedena po EU standardima. Ponosni smo što će se naša riba iz Hercegovine naći na policama švicarskih marketa, kaže vlasnik «Laksa», mr. veterine Dževad Handžar.

Švicarska kompanija «Mago Swiss» koju je u Mostaru predvodio direktor Mario Vrbat prethodno je obišla uzgojne kapacitete i fabriku «Laks» koja je među prvima u Bosni i Hercegovini dobila izvozni broj za EU tržište.
Među prvima u BiH smo od EU dobili izvozni broj, što dovoljno govori o kvaliteti našeg proizvoda koji su prepoznali u Evropi. Ribarstvo u budućnosti može biti jedna od najozbiljnijih razvojnih poljoprivrednih grana u BiH. Za to nam je potrebna i pomoć države, pojasnila je direktorica «Laksa» Tanja Handžar.
Ribogojilište «Laks» nalazi se na rijeci Buni, a vodu crpi na prvih 100 metara ove kristalno čiste rijeke. Zbog toga u ovo ribogojilište dolaze velike količine prirodne hrane i samim tim kvalitet ribljeg mesa je mnogo bolji nego na ribnjacima koji nemaju takve preduslove. Ljubitelji ribe u Švicarskoj od danas će moći kupovati vrhunski hercegovački proizvod.
Izvezli smo svježe očišćenu kalifornijsku pastrmku bijelog i crvenog mesa, filete crvene pastrmke i šarana, pojasnila je Emira Biserović, tehnolog u proizvodnji. Kvalitet ribe iz ribogojilišta «Laks» prepoznali su u Evropi još od 2008. godine kada je ovaj domaći brend dobio potrebnu licencu za izvoz zemlje Evropske unije. Na jednoj od najvećih tržnica ribe u Evropi, u Milanu, ispitali su kvalitet pastrmke iz «Laksa», te je čak kategorizirali u divlju vrstu ribe, odnosno one koja živi u izuzetno čistim vodama i hrani se gotovo isključivo prirodnom hranom.
—> Vijest preuzeta sa fokus.ba.
Search