skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

WWF poziva zemlje svijeta da se nastave zalagati za ambiciozan sporazum o plastici

Iako je ogromna većina zemalja svijeta spremna krenuti naprijed prema snažnom i ambicioznom sporazumu, zemlje s dubokim petrokemijskim interesima su tijekom cijelog tjedna trajanja pregovora odlagale napredak i blokirale konačnu odluku o unaprjeđenju rada koja vodi u četvrtu rundu pregovora UN-a o globalnom onečišćenju plastikom. Zbog toga neće biti formalnog rada prije sljedeće runde pregovora, što odlaže rasprave o važnim mjerama za okončanje trenutne krize zagađenja plastikom.

Unatoč tome što se tijekom ovog procesa mali broj država koje proizvode naftu protivio obvezujućim pravilima, WWF poziva ambiciozne zemlje da ostanu hrabre i spremne krenuti prema razvoju učinkovitog sporazuma o plastici. Sljedeći krug pregovora je u Ottawi u Kanadi za samo pet mjeseci, što znači da progresivne zemlje moraju mudro iskoristiti vrijeme koje imaju i ostati fokusirane na razvoj skupa pravno obvezujućih pravila, na što su već pozvale i većina vlada i brojne tvrtke.

„UN-ova skupština za okoliš je zadužila pregovarače za razvijanje sporazuma koji bi okončao zagađenje plastikom. Svakom minutom odlaganja pridodajemo toksičnom nasljeđu koje ćemo ostaviti budućim generacijama. Pregovarači se moraju voditi hitnošću krize zagađenosti plastikom u kojoj se nalaze oni van konferencijskih sala, a ne onime što su najmanje ambiciozne zemlje spremne prihvatiti. Sastanak u Ottawi može biti ta prekretnica.” – rekla je Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

Unatoč opstrukcijama, više od 100 zemalja podržava globalne zabrane i postepeno ukidanje najštetnije plastike, a 140 zemalja želi uspostaviti globalna obvezujuća pravila, čime se suprotstavljaju nekim zemljama koje se zalažu za sporazum zasnovan isključivo na dobrovoljnim akcijama.

Pregovarači su u ovoj rundi pregovora po prvi put radili na nacrtu teksta sporazuma, pri čemu su iznijeli brojne konstruktivne opcije za jačanje predloženih globalnih pravila u cijelom životnom ciklusu plastike – od vađenja nafte i plina preko proizvodnje plastike, do dizajna za ponovnu uporabu i popravak te sigurno odlaganje.

Budući da su preostala još samo dva kruga pregovora za postizanje dogovora o globalnom sporazumu za okončanje onečišćenja plastikom prije kraja 2024. godine, WWF poziva zemlje da maksimalno iskoriste vrijeme koje prethodi pregovorima u Ottawi kako bi mobilizirale političku podršku i pripremile tehničku osnovu potrebnu za uspostavljanje prekretnice u pregovorima. Razgovori u Nairobiju su donijeli konkretne prijedloge na stol i identificirali područja neslaganja. U Ottawi zemlje moraju započeti stvarne pregovore i složiti se oko odredbi sporazuma uz potporu većine.

Search