skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Turistička zajednica SBK dodijelila bike friendly certifikate

U okviru realizacije završnih aktivnosti vezanih za projekat Staza stare pruge Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona tokom jučerašnjeg i današnjeg dana dodijelila je bike friendly certifikate.

U skladu sa programom razvoja biciklizma na području Srednjobosanskog kantona, TZ SBK/KSB provela je proces certificiranja MMSP iz oblasti cikloturizma za područje Srednje Bosne.

Kako ističe direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miroslav Matošević, kompletan projekat proveden je u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH ured u Bosni i Hercegovini, a s ciljem jačanja turističkog sektora u Bosni i Hercegovini.

“Izuzetno smo zadovoljni što smo uspjeli kreirati mrežu turističkih djelatnika koji će sasvim sigurno u narednom periodu uveliko doprinijeti kako razvoju i popularizaciji biciklističke lokacije, tako i kreiranju imidža Srednje Bosne kao atraktivne cikloturističke destinacije”, kazao je Matošević.

Potrebne uslove javnog poziva za dodjelu biciklističke opreme zadovoljilo je 25 aplikanata sa područja Srednje Bosne te su im tokom jučerašnjeg dana u Jajcu i danas u Vitezu dodijeljni certifikati za nositelje bike friendly standarda.

Jedan od nositelja Bike friendly standarda je i Slobodan Brkić, vlasnik Boca d.o.o. Vitez koji je istaknuo značaj TZ SBK/KSB u doprinosu razvoja biciklizma i cikloturizma u Bosni i Hercegovini, ali i upravo tog uvezivanja svih ugostitelja i trgovačkih djelatnika.

“Biciklizam je posebno u posljednjih nekoliko godina u stalnom usponu razvoja, a samim time i generalno svijest o ovom stilu života ovdašnjih stanovnika se mijenja, te danas imamo priliku vidjeti sve više biciklista i u našoj Srednjoj Bosni”, kazao je Brkić.

Također ovom prilikom održano je i stručno predavanje na temu bike friendly standarda u organizaciji stručne savjetnice za turizam Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona Amre Livnjak te edukacija iz oblasti cikloturizma koju je priredio stručni savjetnik Turističke zajednice kantona Sarajevo Faruk Čaluk.

klix.ba

Search