skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Završena obuka iz oblasti potrage i spašavanja u kriznim situacijama

U saradnji između TIKA-e, Ministarstva sigurnosti BiH i organizacije IHH od 26. novembra do 1. decembra 2019 god. u okolici Blagaja je održan napredni modul obuke “Potraga i spašavanje u prirodi”, čiji je cilj razmjena iskustava i stjecanje novih znanja iz oblasti spašavanja naročito na nepristupačnim planinskim predjelima.

Nakon septembarske obuke na području Tjentišta pripadnici gorskih službi spašavanja i timova civilne zaštite sa područja cijele BiH su dodatno unaprijedili svoja znanja na polju potrage i spašavanja u prirodi.

Edukaciju je sa uspjehom završilo ukupno 27 polaznika, koji su uspješno završenu obuku obilježili zajedničkom pokaznom vježbom.

Emre Yerli, iz organizacije IHH, kazao je kako širom svijeta zajedno s TIKA-om organiziraju obuke iz oblasti potrage i spašavanja. Emre je istakao kako im je cilj pružiti podršku u jačanju kapaciteta lokalnih partnera, te je podsjetio i na klimatske promjene i rastući broj prirodnih i drugih katastrofa ističući bitnost spremnosti i obučenosti timova za potragu i spašavanje.

Prilikom dodjele certifikata polaznicima se u ime direktora RUCZ RS-e Biljana Pajić, koja je istakla svoje zadovoljstvo viđenim i spremnost za podršku i učešće u nastavku ovih aktivnosti.

Koordinator TIKA-e za BiH Omer Faruk Alimci je istakao kako su nedavni zemljotresi u Albaniji i Bosni i Hercegovini dokaz kako katastrofe ne biraju mjesto i vrijeme, te da je veoam bitno biti spreman kako bi se pomoć pružila kada je najpotrebnije. Alimci je istakao kako je upravo radi toga velika bitnost ovih projekata i edukacija, zahvaljujući kojima se spašavaju ljudski životi.

Ispred ministarstva sigurnosti BiH skupu se obratio i pomoćnik ministra Samir Agić, koji je istakao zadovoljstvo viđenim i želju za nastavkom aktivnosti na edukaciji i jačanju kapaciteta timova za potragu i spašavanje, te širenje ove saradnje i na druge sektore.

Generalni konzul Republike Turske Kudret Oytay u svom obraćanju je čestitao svim učesnicima na njihovom zalaganju i želji za pružanjem pomoći unesrećenima. Oytay je istakao veliki doprinos turskih institucija i organizacija poput TIKA-e, IHH i AFAD-a ističući da će Republika Turska  uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu, te da se zasigurno može reći da će saradnja na polju razmjene iskustava i znanja biti nastavljena.

Šestodnevni program koji je obuhvatao teorijsku i praktičnu obuku, te pokaznu vježbu je zavšren dodjelom certifikata učesnicima obuke.

Novi Val je omladinska organizacija u sjedištu Eko centra Blagaj, koja ima za cilj aktivno uključivanje mladih ljudi u ekološke, edukativne, turističke aktivnosti, također se bavi realizovanjem projekata koji imaju za cilj očuvanje i zaštitu biljnih i životinjskih vrsta.

 

Search