skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

KAKO SE ORIJENTIRATI U BEČKOJ BICIKLISTIČKOJ DŽUNGLI?

Bečka agencija za mobilnost (Mobilitätsagentur Wien) kontinuirano potiče održive oblike mobilnosti te daje savjete i prijedloge za bicikliranje u Beču.

„Bečke biciklističke staze“, „Planiranje biciklističkih ruta“, „Iznajmljivanje bicikala“ – tri su najčešća pretraživanja bečkih biciklist(ic)a na internetu koja ih dovode do stranica Bečke agencije za mobilnost Wien radelt (Beč biciklira). Zahvaljujući golemim ulaganjima u biciklističku infrastrukturu, koje je dodatno potaknula pandemija koronavirusa, broj bečkih biciklist(ic)a ubrzano raste te ih sve više bicikl koristi za svakodnevno putovanje na posao i s posla, a ne samo vikendom za izlete na Dunavski otok ili okolicom Pratera. Svi oni traže pomoć pri snalaženju u sve široj i kvalitetnijoj mreži biciklističkih staza kojom se povezuju gradske četvrti. Također, neki od njih još uvijek nemaju svoje bicikle i htjeli bi ih unajmiti kako bi isprobali vožnju i, najvjerojatnije, postali članovima sve brojnije bečke biciklističke zajednice.

Kako bi se zadovoljila potreba za orijentacijom, upravo je objavljena nova bečka biciklistička karta koja prikazuje najvažnije biciklističke staze i veze u austrijskoj metropoli. Također, na karti je označena ukupno 121 Citybike postaja na kojima se mogu unajmiti bicikli. Ova se karta distribuira u velikom broju prodavaonica bicikala te gradskim uredima i knjižnicama. Naravno, karta se može jednostavno naručiti na stranicama Bečke agencije za mobilnost te se potom korisnicima dostavlja poštom.

Karta pomaže pri jednostavnoj orijentaciji svima onima koji bi možda željeli voziti bicikl na posao i s posla ili traže nove načine za opuštanje i rekreaciju tijekom zaključavanja. Svima onima koji nove biciklističke rute radije traže online, na raspolaganju im je i mrežni planer. Korisnici jednostavno mogu unijeti početnu lokaciju i odredište te tako odabrati pravu biciklističku rutu za sebe. Predložena ruta se također može preuzeti na mobilnom telefonu kao gpx datoteka.

Bečani i Bečanke su zavoljeli svoj besplatni sistem iznajmljivanja bicikala Citybike Wien, no na raspolaganju im stoji i Grätzlrad – sistem  javnih teretnih bicikala o kojem smo već ranije pisali na Ekovjesniku. Ovaj projekt pokrenut je 2017. godine kako bi Bečani i Bečanke mogli upoznati i koristiti prednosti prijevoza teretnim biciklom, a omogućuje jednostavno i besplatno rezerviranje prema željenom datumu. Naravno, ovaj sustav djeluje poticajno na kupovinu novih teretnih bicikala i odličan je za sve one koji žele prethodno isprobati različite modele.

Search