skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Pridružite se Europskom pokretu zelene gradnje!

Otvoren je poziv za sve potencijalne partnere koji žele da se pridruže i postanu dio rješenja (provider-a) za izgradnju budućih zelenih objekata u Bosni i Hercegovini u sklopu SMARTER programa.

SMARTER programa – Pametno finansiranje za porodice je projekat kreiran po uzoru na uspješni program Green Homes & Green Mortgage u 12 europskih zemalja s planovima za širenje na još mnogo drugih. Program ubrzava prelaz na nisko-karbonsku industriju građevine i nekretnina stvaranjem značajnih koristi za kompanije koje pružaju zelena rješenja, graditelje koji grade kvalitetnije projekte i, ponajviše, građane koji imaju koristi od ovih objekata-domova.

Ukratko, projektni timovi koji grade zelene stambene projekte imat će na raspolaganju sveobuhvatnu bazu podataka pružatelja (provider-a) rješenja za zelene domove koje su prethodno odobrene od strane akreditovane neprofitne, stručne organizacije za zelenu gradnju Udruženje Savjet za zelenu gradnju . Štaviše, kupci certificiranih zelenih objekata imaju koristi preko sniženih zelenih hipoteka koje nude banke učesnice, koje povećavaju budžete za dizajn i izgradnju bez povećanja odnosno uz smanjenje troškova korištenja i održavanja za kupca zelenih nekretnina.

Dr. Sanela Klarić naglašava: „Nakon više od 10 godina postojanja i rada našeg Udruženja „Savjet za zelenu gradnju“ sada smo spremni da svojim dugogodišnjim partnerima ponudimo novi oblik snažnije saradnje i zajedničkog djelovanja na terenu. Udruženja „Savjet za zelenu gradnju“ kroz EU HORIZON 2020 projekat pod imenom SMARTER -Pametno finansiranje za familije postaje akreditovano tijelo koje će u BiH raditi na Zelenom certificiranju objekata. Zeleno certificiranje objekata je kompleksan posao i traži rad intedisciplinarnih timova uz podršku velikog broja partnera – pružalaca usluga odnosno svih onih koji nude proizvde, materijale, elemente, opremu ili servise koji su neophodni za uspjeh projekta/objekta da dobije Zeleni certifikat. Građani zaslužuju kvalitetnije, komfornije i zdravije objeket. Trenutne prakse im to ne nude. Uz našu zajedničku podršku, zahtjeve i provjere, mi ćemo postići da budući objekti obezbjeđuju; integralni dizaj, upravljanje otpadom i svim resursima na lokaciiji, korištenje obnovljivih izvora energije, prirodnih i netoksičnih materijala, obezbjeđuju kvalitetan unutrašnji zrak i sve druge parameter za kvalitetan boravak, maksimalnu uštedu energije i sve to uz poštovanje postulate cirkularne ekonomije i podršku lokalnoj ekonomiji kroz zelene nabavke.
Nastavimo svoje djelovanje zajedno sada još spremniji.“

Kroz projekat Horizon 2020 SMARTER može se pružiti platforma na kojoj ćemo mi I Vi zajednički djelovati, kako kroz praktične primjere dizajna i gradnje tako kroz promociju i podizanje svijesti. Sve zajedno pomoći će nam da utičemo na važne izmjene institucionalnih i zakonadavnih uslova.

Kao jedne od uspješnih partnera projekta SMARTER mogu se navesti kolege iz Rumunije s dvije registrirane banke (Alpha Bank i Raiffeisen), 33 programera nekretnina s kojima su potpisali ugovore o certificiranju 315 miliona eura vrijednih stambenih projekata koji su bili dovršeni 2020. godine. Također, već je vidno da se ovaj uspjeh replicira širom Europe putem naših partnerskih organizacija.

Kontaktirate za više informacija i pridružite se Europskom pokretu zelene gradnje!

Na e-mail: lejna.celebicic@green-council.org ili sanela.klaric@green-council.org

Search