skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Bečki zoološki vrt proslavio 20 godina velikih pandi

Prije tačno dvadeset godina, sredinom marta 2003. godine, najstariji zoološki vrt na svijetu Schönbrunn postao je jedan od nekoliko desetina zooloških vrtova na svijetu u kojima borave velike pande.

Četiri godine poslije u Beču je rođeno prvo mladunče koje je ujedno postalo i prva prirodno začeta panda u jednom evropskom zoološkom vrtu. Nakon još dva mladunčeta 2010. i 2013. godine uslijedilo je neočekivano iznenađenje 2016. godine kada je ženka Yang Yang donijela na svijet blizance i prvi put bez ljudske pomoći odgojila mladunčad.

Nakon potpisivanja odgovarajućih sporazuma 2003. godine, u bečki zoološki vrt su, uz veliku medijsku pažnju, iz Kine stigli ženka Yang Yang i mužjak Long Hui te su ubrzo postali miljenici posjetilaca i osoblja zoološkog vrta.

Međutim, u skladu sa ugovorom koji je bečki zoološki vrt potpisao sa kineskom organizacijom „China Wildlife Conservation Association“ svih petero mladunčadi je nakon dvije godine vraćeno u Kinu, njihovo prirodno stanište. Ugovori o zajmu pandi iz Kine predviđaju da životinje i njihova mladunčad ostaju vlasništvo te azijske zemlje. Sva mladunčad rođena u Beču su se u dobi od dvije godine stoga uvijek selili u kineske rezervate. U radu rezervata čiji se broj tokom dvadeset godina saradnje sa 34 povećao na 67, učestvuje i zoološki vrt Schönbrunn.

Osim uzgoja, važan dio saradnje je i razmjena znanja i istraživanja. Stručnjaci iz oblasti zaštite prirode i vrsta su pohađali seminare koji su se održavali naizmjenično u Austriji i Kini. U Schönbrunnu je, na primjer, zahvaljujući tome otkriveno da se velike pande mogu prepoznati po crtama lica, te da zrelost dostižu oko šeste godine. Jedinstvenu priliku za istraživanje pružio je i odgoj blizanaca rođenih 2016. godine. Analiziranjem snimaka kamera došlo se do zaključka da nijedno od blizanaca nije dobilo manje pažnje od prethodnih mladunčadi.

Iste 2016. godine je preminuo partner ženke Yang Yang u dobi od 16 godina. Njen novi partner, Yuan Yuan, stigao je u Beč u aprilu 2019. godine. Do sada u zoološkom vrtu Schönbrunn nije rođeno nijedno novo mladunče pande.

Napori Kine i njenih partnera, međutim, nisu ostali bez rezultata. Naučnici procjenjuju da se broj divljih velikih pandi u planinskim šumama jugozapadne Kine od 1980. godine sa 1.100 povećao na 1.900.

Autor fotografije: (c) Tiergarten Schönbrunn/ Daniel Zupanc

Search