skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Bečki “Wiener Linien“ testira autobuse na vodonik

Flota vozila na električni pogon bečkog javnog prijevoznika je u stalnom porastu, a od nedavno se putnici voze i u autobusu na vodonik. Riječ je o vozilu proizvođača Solaris, model “Urbino 12 hydrogen”, koji vrši probne vožnje od 4. do 12. juna na liniji 39A. Plan je do 2023. godine u javni gradski promet staviti čak deset H2-autobusa.

“Pored električnog pogona, i pogon na vodonik kod gradskih autobusa je važna tema. Pri tome proizvođači moraju proizvoditi autobuse po realnim cijenama, gradski prijevoznici se moraju što prije preorijentisati a politika treba stvoriti adekvatne okvirne uslove, kako bi prijevoz postao još održiviji i ekološki prihvatljiviji. “, rekao je direktor Wiener Linien, Günter Steinbauer.

Za puštanje u promet deset ovakvih autobusa neophodna je i odgovarajuća infrastruktura. U probnom radu rezervoar od 35 kilograma vodika se puni u roku od 12 minuta, a u normalnom radu je to moguće i za 8 minuta. Autobus sa punim rezervoarom može preći 400 km. Nabavka vodika povjerena je u ovom slučaju preduzeću “Wien Energie”, koji trenutno provodi istraživanja vezana za proizvodnju zelenog vodika.

Najkasnije 2027. godine “Wiener Linien” bi trebao raspolagati flotom od ukupno 82 autobusa na alternativni pogon, što će dodatno ojačati njegov ekološki prihvatljivi vozni park. U ova proširenja kapaciteta i infrastrukture prijevoznik će uložiti ukupno 90 miliona eura.

Search