skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Usred krize zbog korona virusa započela gradnja pet MHE u BiH

Dok širom regiona traje borba protiv korona virusa i na snazi su različite mjere karantina, na pet lokacija južno od Sarajeva, u Bosni i Hercegovini, počela je izgradnja malih hidroelektrana (MHE). Kako se navodi u saopštenju Koalicije za zaštitu rijeka u BiH, i organizacija Riverwatch i EuroNatur, neke od ovih elektrana nemaju dozvole za gradnju. Izgleda da i investitori na Balkanu slično razmišjaju kao lobisti u Briselu, koji ne gube vrijeme da obezbjede nove poslovne prilike za veliki biznis tako što zagovaraju ublažavanje propisa o zaštiti životne sredine.

Kriza zbog korona virusa predstavlja prijetnju Plavom srcu Evrope – jedinstvenim rijekama na Balkanu, upozoravaju nevladine organizacije, dodajući da investitori sve više koriste neobičnu situaciju da u tajnosti grade kontroverzne hidroenergetske projekte.

Izgradnja MHE na Vrhovinskoj rijeci je nezakonita, jer za njenu izgradnju nije izdata nijedna dozvola, tvrde nevladine organizacije. Osim toga, građevinski radovi na svim projektima se izvode bez zakonski obaveznog nadzora, jer inspektori na gradilištu nisu prisutni zbog pandemije.

Koalicija za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini i kampanja Sačuvajmo plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe) pozivaju premijere i predsjednike u BiH da obustave izgradnju brana i hitno uvedu moratorijum na izgradnju MHE, kao i na odobravanja novih ovakvih elektrana.

Search