skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Svjetski dan recikliranja – vrijeme je da na prvo mjesto stavimo naš planet

Dana 18. ožujka obilježava se Svjetski dan recikliranja koji ima za cilj osigurati budućnost planeta očuvanjem njegovih šest primarnih prirodnih resursa i promicanjem snage novog „sedmog resursa“ robe koju smo proizveli, koja se nalazi svugdje oko nas, koju svakodnevno koristimo i recikliramo.

U vrijeme kada je okoliš sve više ugrožen neodgovornim ponašanjem barem svakog drugog čovjeka te velikog dijela vodećih kompanija u svijetu, posebno je važno razmišljati o načinima kako ublažiti sve veću štetu koju nanosimo prirodi oko sebe te na taj način indirektno ugrožavamo i sebe. Recikliranje je jedan od načina i od velike je važnosti za očuvanje planeta.

Recikliranjem se osigurava smanjenje deponijskog prostora, štednja skupe energije, smanjenje onečišćenosti energije, vode i tla te očuvanje prirode.

Recikliranje je poznato kao odvajanje materijala iz otpada nakon čega se ponovno koristi. Podrazumijeva sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda.

Vrijeme je da na prvo mjesto stavimo naš planet i obavežemo se svakog dana potrošiti dodatnih deset minuta kako bismo pravilno zbrinuli otpad. To je naša zajednička odgovornost.

ZAŠTO TREBAMO RECIKLIRATI?

Recikliranje pridonosi očuvanju vrijednih prirodnih resursa
Prilikom postupka recikliranja koriste se već iskorištene sirovine i proizvodi (otpad) te se time smanjuje potreba korištenja i eksploatacije novih prirodnih resursa. Također, treba imati na umu da recikliranjem sporije trošimo prirodne resurse koji će trebati i budućim generacijama.

Recikliranje štedi energiju
Upotrebom recikliranih umjesto prirodnih sirovina, u procesu proizvodnje troši se neusporedivo manja količina energije nego u proizvodnji novih proizvoda proizvedenih upotrebom novih sirovina, uključujući pritom troškove izdvajanja, prerade i transporta. Također, recikliranje smanjuje korištenje vode u proizvodnji.

Recikliranje štiti okoliš
Recikliranje smanjuje potrebu korištenja novih sirovina i materijala te svih proizvodnih procesa koji uvelike uzrokuju značajno zagađenje prirode i okoliša. Kada industrije upotrebljavaju reciklirane sirovine, ispuštaju manje količine stakleničkih plinova i otpadne vode.

Search