skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Smeće kao simbol događaja u Mostaru

O smeću u Mostaru, gradu koji je kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine pišu i svjetski mediji. Epidemiološki zavodi apeliraju na opasnost izbijanja zaraze u gradu u kojem turisti, osim u ljepoti mogu “uživati” i u nesnosnom smradu. Ovo je posljedica desetodnevne blokade mostarskog odlagališta otpada Uborak zbog afere „Piralen”. Piralen je kancerogena tvar koja je u visokim parametrima otkrivena u mulju koji se odlagao na ovoj deponiji.

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se duže vrijeme, a situacija je eskalirala u svibnju ove godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Prihvatljivo odlagalište otpada za Mostar sagrađeno je 1996. godine i njegov kapacitet je procijenjen na narednih 15 godina, to jeste do 2011.godine. Gradske nadležne strukture u međuvremenu nisu ništa radile po pitanju iznalaženja novog lokaliteta i stoga su apsolutni krivac za nastalu situaciju. Naime, da bi se iznašla, pripremila i osposobila za korištenje nova lokacija odlagališta otpada potrebno je da osobe različitih profila (prostorni planeri, geodeti, biolozi, hemičari, geolozi, pedolozi, ekolozi užih specijalnosti, građevinci i specijalisti za vode, finansijeri i organizatori u sortiranju, prikupljanju i preradi otpada) moraju vrijedno raditi 5-6 godina, što znači da su nadležni bili dužni ovim pitanjem se početi baviti 2005. godine. Odlagalište Uborak ne ugrožava samo stanovništvo okolnih naselja već sve građane Mostara, kao i stanovnike doline Neretve sve do Jadranskog mora.

Search