skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Predstavljena digitalna kuharica Zdravo! kuhaj za odrasle i mališane

 

Sarajevo, 24. juni 2021. – U nastojanju da prenese iskustva roditelji-roditeljima, da ih inspiriše kako bi lakše i jednostavnije promijenili način prehrane i uključili djecu u cijeli proces promišljanja  o hrani, namirnica i ishrani, kompanija Nestlé je pripremila svoju prvu digitalnu kuharicu Zdravo! kuhaj, koja je dostupna svima na preuzimanje putem ovog linka.

Mnogi roditelji/staratelji često prave značajne prilagodbe svojih svakodnevnih navika, pogotovo jer danas sve više vremena provodimo u kući. To uključuje i prilagođavanje navika kuhanja. Iako često nedovoljno informisani, mnogi roditelji žele da djeci pripremaju zdrava i nutritivna jela, koja će sadržavati dovoljan broj kalorija (ni previše ni premalo), biti izvor energije, proteina, zdravih masti, ali i sadržavati dovoljne količine voća i povrća.

Kako bi Vam taj posao olakšali, a djeci priredili mnogo zabavnih, zdravih jela bogatih svim potrebnim namirnicama, vrijedne i maštovite mame i tate, „amateri“ u kuhanju su udružili snage i u sklopu Zdravo! projekta pripremile Kuharicu Zdravo kuhaj! Doprinos stvaranju jedinstvene kuharice pružili su i ambasadorica projekta Zdravo! Amra Džeko, influencerice Ilda HumićIrmela Kadić i Nevena Pandžakao i poznati bh. kuhari Miran Karić i Danira Šabić, te Nestlé uposlenici/e. Zajedno, čak 43 raznovrsna recepta su prikupljena u cilju da pomognu da Vaše vrijeme provedeno u kuhinji prođe kvalitetno: ne samo u pripremi hrane, već i uključivanja Vaših mališana u taj proces.

U sklopu kuharice se nalaze i pregledne nutritivne tablice za svaki recept. Tako će svi zainteresirani imati uvid u to koliko obroci imaju energije, ugljikohidrata, masti i proteina, a snalaženje je jednostavno jer su navedeni vrijeme pripreme, kao i broj obroka pojedinog jela, dok je većina sastojaka vrlo lako dostupna.

Tokom odrastanja, važno je da djeca stječu zdrave navike koje će ih pratiti čitav život. Osnovni postulati pravilne ishrane za svaki uzrast i kroz cijeli život su isti: raznovrsnost, ravnoteža i umjerenost. To se odnosi na izbor namirnica, odgovarajući unos kalorija i odnos makronutrijenata u dnevnom jelovniku, kao što su ugljikohidrati, bjelančevine, proteini, masti. Kod djece je važno prilagoditi unos kalorija uzrastu ili stepenu fizičkog razvoja, koji može znatno varirati u istoj starosnoj grupi, a roditelji se mogu posavjetovati s pedijatrom i nutricionistom kako bi provjerili stepen fizičkog razvoja deteta.  Pored zdravstvenog aspekta, kuhanje sa djecom ima i zabavan karakter i to je ono što kuharica Zdravo! kuhaj i pruža: zabavno i nutritivno bogato iskustvo za roditelje i djecu“, pojasnila je Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

Kuharica je nastala u sklopu projekta Zdravo!, koji se, u saradnji s Atletskim savezom BiH i Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo, već desetu sezonu implementira u BiH. Projekat za cilj ima da educira učenika osnovnih škola o pravilnoj ishrani i važnosti fizičke aktivnosti, kojim kompanija Nestlé, zajedno s partnerima, nastoji da doprinese razvoju zdravijih generacija. U sklopu projekta, uloženo je više od 400.000 KM u edukaciju djece i na taj način je znanje preko 12.000 osnovnoškolaca unaprijeđeno. Kroz ovaj projekat se nudi i praktična podrška u vidu recepata, savjeta za kuhanje i planera jelovnika koji podupiru zdrav način života.

Search