skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Odlomio se golemi komad leda na Grenlandu

Satelitski snimci su pokazali da se veliki komad leda odlomio od najveće preostale arktičke ledene ploče na Grenlandu. Odlomljeni dio ima površinu od oko 110 kilometara kvadratnih, a satelitske snimke pokazuju da je ispucao na više dijelova, prenosi BBC. Znanstvenici tvrde da je ovo dodatni dokaz ubrzanih klimatskih promjena na Grenlandu.

“Atmosfera u ovoj regiji zagrijala se za oko tri stupnja Celzijusa od 1980. godine”, izjavila je dr. Jenny Turton, polarni istraživač sa Sveučilišta Friedrich-Alexander u Njemačkoj. “2019. i 2020. godine izmjerene su rekordne ljetne temperature”, nadodala je Turton.

Ploča Nioghalvfjerdsfjorden dugačka je oko 80 kilometara, a široka 20 kilometara te pluta u prednjem dijelu Sjeveroistočnog grenlandskog ledenog toka prema oceanu. S prednje strane, nalazi se dio s oznakom 79N koji je podijeljen na dva dijela, a jedan se sad dezintegrirao. Ledena ploča napukla je još 2019. godine, a tijekom ovog ljeta se konačno raspala.

Oceanografi su također dokumentirali veće temperature mora, što znači da se ledena ploča skoro sigurno topi i odozdo. Mjerenja su pokazala da je 2019. godine ledena ploča izgubila 530 milijardi tona, što je dovoljno otopljene vode da se podigne globalna razina mora za 1,5 milimetar.

Search