skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Manifestacija obilježavanja Dana Olimpizma – ”Olympic Day 2019”

U organizaciji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine sa partnerom Sportskim  savezom Grada Mostara, sutra 23.05.2019. sa početkom u 11:00h realizirat će se tradicionalna manifestacija obilježavanja Dana Olimpizma – ”Olympic Day 2019”. Ove godine manifestacije se održava u Eko centru Blagaj pored jednog od najljepših izvorišta i prirodnih ambijenata Bosne i Hercegovine – Vrela Bune.

Nacionalni olimpijski komiteti širom svijeta organizuju sportske, kulturne i edukativne aktivnosti. Ovogodišnji Olimpijski dan će mladima pružiti priliku da uživaju u otkrivanju 10 sportova: karate, judo, gimnastika, boks, badminton, streljaštvo, streličarstvo, tavla/šah, orijentacija i sportsko penjanje kao novi sport koji će se naći na listi sportova na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.godine.

Najavljeno je učešće 300 školaraca iz dvadesetčetiri mostarske škole. Svi učesnici Olympic Day-a će za svoje učešće primiti majice kao i diplomu, potpisanu od strane predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, dr Thomasa Bacha i predsjednika Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine gosp.Siniše Kisića.

„Olympic Day” je etabliran 1948. godine, kao sjećanje na rođenje modernih Olimpijskih igra 23. juna 1894. u Sorbonne-u u Parizu, Francuskoj. Cilj ove manifestacije je bila promocija učešća u sportovima u čitavom svijetu, bez obzira na starost, pol ili tjelesnu spremnost. Tokom poslednjih 20 godina, „Olympic Day” je postao globalni fenomen. Od početnih 45 Olimpijskih komiteta 1987. godine, broj Olimpijskih komiteta koji sudjeluju proširio se na preko 180.

OLYMPIC DAY je mnogo više od sportskog događaja, to je svjetski dan aktivnosti kada mladi naraštaji proslavljaju olimpijske vrijednosti – izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje, a ujedno i tri osnovna stuba Olimpijskog dana – kretanje, učenje i otkrivanje.

Ovim putem vas ljubazno pozivamo da posjetite Eko centar Blagaj  sutra 23.05.2019. te da zabilježite jedinstvene momente proslave Olimpizma u Bosni i Hercegovini. Napominjemo da manifestacija počinje u 11:00h, a predviđeno trajanje je do 13:30h.

Search