skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Film Ekotok- kako do svakodnevne ekološke svijesti

Mi ovu planetu nismo nasledili od svojih predaka, nego pozajmili od svojih potomaka

Četvoro mladih aktivista, okupljenih kroz program “Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima” u organizaciji Humanity in Action Bosnia and Herzegovina, kreiralo je kratki film Eko tok (https://www.youtube.com/watch?v=UEaiXRvBW3k&t=3s).

Cilj filma jeste prikazati kako svakog dana, svako od nas, može da doprinese u borbi protiv klimatskih promjena, a pritom i da efikasno radi i zaradi.

U filmu su praćeni svakodveni rad fizera, konobara, dostavljača, prikazano i kako običan čovjek može svojim aktivnostima spriječiti dodatno uništenje i zagađivanje prirode. Također, u filmu se može vidjeti i sjajan primjer prikupljanja, odlaganja i recikliranja otpada, koji može donijeti prevagu u postizanju što zdravije životne sredine u BiH.

„ Uzimajući u obzir današnje društvo, primjetno je da se još uvijek patimo i borimo sa usvajanjem i praktikovanjem ekološke svijesti kod svakog pojedinca. Željeli smo video koji se ne viđa svaki dan, te smo iz tog razloga pokušali dotaknuti tačno odeđene profesije, tako da svaki pojedinac koji pogleda ovaj film sljedeći put razmisli kako se ponaša na svom radnom mjestu i da li može malim gestom doprinijeti Ekipa studenata koja stoji iza ovog filma se nada da će na ovaj način više pogoditi u srž problema koji su pokušali obraditi, jer se tiče tačno određenih zanimanja, te nije „klasičan“ video koji se tiče zaštite sredine u kojoj živimo. zaštiti životne sredine“, kazala je liderica Ekotok grupe, Lejla Dautbašić.

Kvaliteti sadržaja ovog filma značajno je doprinijela „Alba Zenica“ koja je članovima Ekotoka dopustila snimanje, te dodatno objasnila kako se svaki otpad može ponovo iskoristiti i pronaći mu se svrha u daljnjoj upotrebi i proizvodnji.

Desetomjesečni program, organizovan za studente i aktiviste iz BiH od strane organizacije Humanity in Action, ima za cilj mladim aktivistima približiti pitanja demokratije i ljudskih prava te također podstaknuti mlade na kritičko razmišljanje o osjetljivim društvenim temama i izgraditi komunikacijske, prezentacijske i istraživačke vještine.

Search