skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Zbog upotrebe plastičnih kesa Crna Gora uvela kazne do 20.000 eura

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore je uvelo zabranu kesa za jednokratnu upotrebu od plastike koje se koriste na raznim prodajnim mjestima. Saopštio je savjetnik u Direktoratu za upravljanje otpadom i komunalni razvoj Igor Jovanović, naglasivši da su za prekršioce te odredbe zbog upotrebe plastičnih kesa predviđene stroge kazne.

Prijedlogom zakona predviđene su novčane kazne za nepoštovanje te odredbe za pravna i fizička lica, kao i za preduzetnike. Novčane kazne kreću se u rasponu od 500 eura do 20.000 eura za pravno lice, od 500 eura do 6.000 eura za preduzetnike, od 30 eura do 2.000 eura za fizičko lice – pojasnio je Jovanović. Crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo na taj korak u cilju postizanja permanentnog smanjenja zagađenja životne sredine plastičnim kesama, prenosi CdM.

Plastične kese imaju negativan utjecaj na čitavu okolinu, nagomilavanje plastičnih kesa na nekom određenom mjestu dovodi prvenstveno do zagađenja okoliša što ima utjecaj na biljke i životinje kao i na ljude, vrlo je važno shvatiti opasnost koja nam prijeti od strane plastičnih kesa i generalno plasttike!

Search