skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Zagađenje zraka godišnje odnese 400.000 života

Zagađenje zraka i dalje je jedna od najvećih opasnosti po zdravlje u Europi, a svake godine više od 400.000 preuranjenih smrtnih slučajeva prouzrokovano je zagađenjem zraka u Europskoj uniji, navodi se izvještaju Europske agencije za okoliš (EEA). Procjena EEA-e o zdravlju i okolišu pokala je da se na drugom mjestu nalazi zagađenje bukom sa 12.000 izazvanih smrti, nakon kojeg slijede utjecaji klimatskih promjena, posebno vrućine. Niska kvaliteta okruženja doprinosi s 13% odnosno jedno od osam smrtnih slučajeva, piše u izvještaju. Teret zagađenja i klimatskih promjena varira diljem Europe, s očitim razlikama između zemalja na zapadu i istoku kontinenta.

“Postoji jasna veza između stanja okoliša i zdravlja našeg stanovništva”, objasnio je Virginijus Sinkevičius, europski povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo.

“Svi moraju shvatiti da, brinući se o našem planetu, ne spašavamo samo ekosustave, već i živote, posebno one koji su najugroženiji”, nadodao je.

Najveći postotak nacionalnih smrtnih slučajeva, čak 27 posto, pripisuje se okolišu u Bosni i Hercegovini, a najmanji na Islandu i Norveškoj koji iznosi oko devet posto, ističu iz EEA. Upozoravaju da zagađenje zraka i buka, utjecaji klimatskih promjena poput vrućina i izloženost opasnim kemikalijama uzrokuju loše zdravlje u Europi.

“Iako vidimo poboljšanja okoliša u Europi i jasan fokus u Zelenom dogovoru za održivu budućnost, izvještaj ukazuje da su potrebne snažne mjere za zaštitu najugroženijih u našem društvu”, naglasio je Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA.

Iz Europske agencije za okoliš izjavili su da je poboljšanje zdravlja i blagostanje europskih građana važnije no ikad, s pažnjom koja je trenutno usmjerena na rješavanje pandemije koronavirusa.

“Pandemija je oštar primjer složenih veza između okoliša, naših socijalnih sustava i našeg zdravlja”, istaknuo je Bruyninckx.

Dodao je i da siromaštvo često ide skupa sa životom u lošim ekološkim uvjetima i lošim zdravljem. Te se veze moraju rješavati kao dio integriranog pristupa prema inkluzivnijoj i održivijoj Europi, smatra izvršni direktor EEA.

Search