skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Spašena rijeka Vrbas i pitanje gradnje hidrocentrale zabranjeno idućih 20 godina

Općinsko vijeće Donji Vakuf jednoglasno je odbilo davanje prethodne suglasnosti za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) Krivače 1 i Krivače 2 na Vrbasu. Ovom odlukom, osamnaest prisutnih vijećnika je podržalo građansku inicijativu u borbi protiv izgradnje ovih objekata.

Također, usvojen je i zaključak da se pitanje gradnje hidrocentrala na rijeci Vrbas i njenim pritokama u idućih 20 godina ne stavlja na dnevni red Općinskog vijeća Donji Vakuf, priopćeno je iz Aarhus centra BiH.

Na prošloj sjednici Općinskog vijeća Donji Vakuf investitor je održao prezentaciju projekta, što je izazvalo dužu raspravu s različitim upitima vijećnika oko planiranog projekta izgradnje hidroenergetskih postrojenja, zbog čega je usvojen zaključak prema kojem su zadužene nadležne općinske službe da u suradnji s mjesnim zajednicama pripreme i održe javnu raspravu po ovom pitanju.

Zabrinuti zbog izgradnje malih hidroelektrana na Vrbasu, obratili smo se Udruženju Aarhus centar u BiH s molbom za pravnu pomoć. Na osnovu pravnih uputa pripremili smo građansku inicijativu kojom smo iskazali protivljenje i zatražili zabranu izdavanja prethodne suglasnosti u predmetu dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrana Krivače 1 i Krivače 2. Veoma nam je drago da je inicijativa podržana i naš Vrbas spašen – istaknuo je Menusur Đešević iz Donjeg Vakufa, prenosi Centralna.ba.

U svojoj inicijativi građani su, između ostalog, istakli da se prethodna suglasnost u predmetu dodjele koncesije ne može izdati bez adekvatno organiziranog zbora građana i bez suglasnosti građana, jer bi bila protuzakonita. Kako se navodi u priopćenju Aarhus centra BiH, pokrenuto je i pitanje zloupotrebe ovlasti aktuelnog predsjednika mjesne zajednice Vrbas u pogledu poštivanja odredbi Statuta Općine Donji Vakuf, jer nije adekvatno sazvan niti održan zbor građana.

Search