skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Održana radionica u sklopu projekta – “Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni” sa Fly fishing sekcijom udruženja ribara 1933 Mostar

Omladinski klub Novi Val je organizovao radionicu pod nazivom “Inventarizacija ihtiofaune u rijeci Buni”, u saradnji sa  Mušičarskom sekcijom (Fly fishing sekcijom) USR Neretva 1933 Mostar.

Cilj radionice je zaštita ihtiofaune u Bosni i Hercegovini, sa posebnim naglaskom na vrstu Mekousna pastrmka – Salmothymus obtusirostris oxyrhynchus (Haeckel, 1852) koja se nalazi u rijeci Buni, koja je na IUCN crvenoj listi označena kao kritično ugrožena vrsta.

U sklopu radionice, Mušičarska sekcija je pomogla u osmišljavanju koraka za osnivanje koordinacionog tijela s ciljem očuvanja rijeke Bune i realizacije projekta. Također su predstavili školu Fly fishinga koja će se fokusirati na uključivanje najmlađih u ovaj vid sporta, kao i važnost zajedničke saradnje u budućnosti. Održan je i online sastanak sa članom  sekcije Alijom Topuzom koji je podijelio svoja iskustva iz Kanade.

Udruga Dinarica se pridružila radionici i dala punu podršku skupu kao i projektnim ciljevima.

Projekat je dio višegodišnje kampanje za zaštitu rijeka Jugoistočne Europe. Kampanju je pokrenula organizacija The Nature Conservancy (TNC), jedna od najznačajnijih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, u suradnji s lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Zajedničkim radom žele se istaknuti i zaštititi jedinstvena riječna bogatstva naše regije čija važnost nadilazi granice pojedinih država. Njihovom zaštitom stvaraju se nove razvojene prilike i osigurava se dugotrajna dobrobit za ljude i prirodu.

Search