skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Jasna poruka čuvara životne sredine / okoliša iz cijele BiH: Slobodna riječ nije kriminal!

Narodna skupština Republike Srpske na današnjoj sjednici razmatra Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske. Suština predloženih izmjena i dopuna je direktni udar na slobodu riječi prikriven kao “kriminalizacija klevete”.

Sloboda riječi jedna je od ključnih ljudskih sloboda i prava, zagarantovana i Ustavom Republike Srpske. Slobodna riječ je od presudne važnosti za medije i građanstvo kao instrument kritike i korektivnog djelovanja u društvu. Predviđene izmjene međutim  dopuštaju izjednačavanje slobodne kritičke riječi s klevetom. Zahvaljujući toj nepreciznosti, a u kontekstu poražavajućeg stanja našeg pravosuđa, novi Krivični zakonik postaće zastrašujuće oružje – usmjereno prvenstveno protiv ono malo preostalih slobodnih medija,  udruženja građana, grupa i pojedinaca. Upravo onih medija, udruženja, grupa i pojedinaca koji su najzaslužniji za dosljednu borbu protiv kriminala, zloupotreba vlasti, ugnjetavanja i pljačke.

Pri tome na udaru neće biti samo mišljenja i stavovi nego i dokazni postupci koji su od vitalnog značaja za istraživačko novinarstvo i građanski aktivizam, posebno u slučajevim dokumentovanja kriminalnih radnji službenih osoba i institucija (snimanje, predočavanje službenih dokumenata i sl).

Izmjene ostavljaju ogroman prostor za krajnje subjektivno tumačenje pojedinih zakonskih odredbi, tačnije za zloupotrebu zakonskih propisa i to naročito s pozicija institucionalne moći. Ukoliko se usvoje ove izmjene, crta između zakonskitog i nezakonitog, dozvoljenog i strogo kažnivog biće tako zamagljena i podložna manipulaciji da će se u društvu stvoriti atmosfera straha i onemogućiti bilo kakvo korektivno djelovanje građanstva.

Imajući u vidu da predviđene novčane kazne idu i do 100.000 KM za pojedince i medije, jasna je namjera predlagača da drakonskim iznosima ugrozi egzistenciju lica koja će potencijalno biti krivično gonjena zbog iznošenja stavova.

Ovako koncipirani Nacrt nije u skladu s Ustavom i evropskim konvencijama o ljudskim p4ravima, koji zabranjuju cenzuru štampe, a kao sankciju za neistinito izvještavanje propisuju demant i naknadu štete, nikakvo krivično gonjenje, kako to predmetne izmjene i dopune predviđaju.
Napominjemo da je Evropski sud u više navrata isticao da su političari i javne ličnosti „dužni da trpe veći stepen kritike, pa makar ta kritika imala šokantne ili neprimjerene oblike, ali ako je od javnog interesa, i takav oblik izražavanja uživa zaštitu člana 10. Evropske konvencije.

Predložene izmjene namjerno se pogrešno predstavljaju kao sankcionisanje klevetničkih i uvredljivih sadržaja. Prava meta je slobodna riječ u službi opšteg dobra, a protiv sile i nepravde.

Kao udruženja građana i neformalne grupe okupljene u Koaliciju za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i Eko BiH mrežu, preko 50 organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine, solidarišemo se sa grupama, udruženjima i medijima iz Republike Srpske u odbrani slobode svih nas da se i svojim riječima borimo za dobro svih ljudi na ovim prostorima.

Uzimajući u obzir sve navedeno, zahtijevamo od Zakonodavnog odbora Republike Srpske i Narodne skupštine Republike Srpske u cjelini da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika odbace i vrate predlagaču, Ministarstvu pravde Republike Srpske, da bi se iz njega izbrisalo poglavlje koje se odnosi na krivična djela protiv časti i ugleda.

 

Kontakt za dodatne informacije:

Eko BiH mreža

Tihomir Dakić, Centar za životnu sredinu

tihomir.dakic@czzs.org

065 080 727

Koalicija za zaštitu rijeka BiH

Anes Podić, Eko akcija

info@ekoakcija.org

062 293 763

 

Search