skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Grad Beč ulaže 2,8 milijardi eura u zaštitu klime

Austrijska prijestolnica usmjerava velika sredstva na javni prijevoz, obnovljive izvore energije i utopljavanje objekata. Fokus je stavljen i na širenje fotonaponskih sistema. U mjere za zaštitu klime 2022. i 2023. godine uložit će 2,8 milijardi eura. Do 2025. godine se planira proizvesti do pet puta više električne energije putem solarnih panela, nego prethodnih godina.

Da bi se to postiglo, svake godine će se graditi onoliko fotonaponskih sistema koliko je izgrađeno u posljednjih 15 godina zajedno. “Naš cilj da Beč bude klimatski neutralan do 2040. godine se ogleda u budžetu. Zaštita klime ima najveći prioritet, zbog čega se fokusiramo na električnu energiju, grijanje i mobilnost te izdvajamo najviše sredstava do sada.”, rekao je Jürgen Czernohorszky, ministar za životnu sredinu.

Novi centar za obnovljive izvore energije počet će sa radom 2022. godine. U izradi su i novi energetski prostorni planovi kojima grad može odrediti područja u kojima je za novogradnju dozvoljeno samo obnovljivo ili daljinsko grijanje.

“Pored zaštite klime, potrebne su nam jednako dosljedne mjere kako bismo osigurali da naš grad ostane prikladan za život, čak i kada postane toplije”, smatra Czernohorszky.

Program finansiranja “Climate Model City” je efikasan alat u borbi protiv posljedica klimatskih promjena.  Svake godine se na projekte održive klimatske adaptacije u okruzima usmjeri dvadeset miliona eura. Ofanziva zelenih površina se također nastavlja i donosi 400.000 metara kvadratnih novih parkova i rekreativnih područja.

“Želimo da svi stanovnici Beča mogu voditi zdrav život, a za to je potrebna dobra i zdrava klima. Dosljednom politikom doprinosimo da Beč za 20 godina bude najbolji grad za život u svijetu”, zaključio je Czernohorszky.

Search