skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Eko HUB Sarajevo – nepropisno odlaganje opušaka

Eko HUB Sarajevo i Udruženje ‘Resursni Aarhus centar u BiH’ organizovali su online okrugli stol o temi ‘Misli o svom opušku!’, u okviru projekta ‘Misli o prirodi

Eko HUB Sarajevo i Udruženje ‘Resursni Aarhus centar u BiH’ organizovali su online okrugli stol o temi ‘Misli o svom opušku!’, u okviru projekta ‘Misli o prirodi!’ koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), unutar istoimene pokrenute inicijative.

Česta pitanja, u odnosu na razloge, obimne prisutnosti nepravilno odloženih opušaka od cigareta na ulicama i u parkovima Sarajeva potaknula su članove Udruženja turističkih vodiča Sarajeva ‘Vučko’, koji su očistili volonterski mnogobrojna turistička mjesta poput vidikovca Žuta tabija i jezgro u blizini Latinske ćuprije.

Armine Pijalović iz Udruženja turističkih vodiča Sarajeva ‘Vučko’ kaže da je nju i kolege stid kad, tokom turističkih tura, moraju objašnjavati zašto su opušci na svakom koraku.

– To kvari ugled našeg grada. Turisti izdvoje vrijeme i novac za posjetu Sarajevu, zaslužuju da vide uređen i čist grad – njena je poruka, tokom okruglog stola.

Kako podsjećaju iz Udruženja ‘Resursni Aarhus centar u BiH’, Armina Pijalović obratila se Eko HUB Sarajevo za pomoć jer su volonterske akcije uklanjanja opušaka imale kratkotrajne rezultate, opušci su iznova bacani. Tokom februara 2021. Eko HUB Sarajevo pripremio je kratku video priču, zajedno sa članovima Udruženja turističkih vodiča Sarajeva ‘Vučko’.

Kako ističe izvršna direktorica Udruženja ‘Resursni Aarhus centar u BiH’ Emina Veljović, u pravnoj analizi ekspertica Maja Mirković ponudila je mnogobrojna rješenja, koja će nastojati zagovarati.

– Na okruglom stolu osvrnuli smo se i na Prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, koji je ne tako davno usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Jedna od ideja, razmatrana tokom diskusije, je mogućnost dopune tog zakona amandmanima u dijelu koji bi se ticao zabrane i kažnjavanje za nepropisno odlaganje opušaka. Iz tog razloga, uputili smo pozive za okrugli stol i delegatima Doma naroda FBiH koji se nažalost nisu odazvali iako se radilo o online skupu. Nadamo se da će ipak ubrzo biti voljni saslušati naše prijedloge – kazala je.

Cilj okruglog stola bilo je prezentirati pravnu analiza pod nazivom ‘Unapređenje zakonskog okvira u cilju promovisanja reciklaže upcyclinga i zbrinjavanje opušaka od cigareta u Kantonu Sarajevo’ i približiti javnosti problematiku nepropisno odloženih opušaka koji se, kako se navodi u saopćenju za javnost, mogu uočiti i pokraj historijskih mjesta u Sarajevu, a turistima ostavlja utisak neurednosti i bezobzirnosti građana.

PRAKSE U SVIJETU

Regionalni turistički centri iznalaze održiva rješenja, efikasnije odgovaraju na ekološke izazove i održavaju javnu čistoću.

Dubai ima određena mjesta, gdje možete na otvorenom pušiti
Pariz je uveo kaznu, 68 eura za bačeni opušak
Milano uvodi totalnu zabranu pušenja na javnim mjestima
Lijepe Hrvatske plaže nude besplatno piće ako skupite svoje i tuđe opuške u jednokratne pepeljarice
Srbija, učenici izradili bio opuške
London cigarete su vrlo skupe, potiču mlade da razumiju više nije ni moderno pušiti
San Francisko izdvaja se 0.60 centi po paketu cigareta, godišnje sakupe 3 miliona za čišćenje opušaka
Novi Zeland želi izjašnjavanje o zabrani pušenja za sve rođene od 2005. godine
Kina reciklira opuške, pretvara ih u gorivo
Južna Koreja pretvara u energiju za punjenje električnih automobila, IT opreme
Nakon boravka u Sloveniji, Austriji, naši građani govore, tamo je sve vrlo uredno
U nekim skandinavskim zemljama, zabranjeno je čak pušiti u vlastitim domu i automobilu
Kraljevina Butan jedina je država u svijetu gdje je prodaja duhana zabranjena
Vijeće Evropske unije 2009. usvolilo je Preporuku o okolišu bez dima. Fokusirajući se na mjere zaštite ljudi od pasivnog pušenja, Preporuka EU postigla je ravnotežu između zaštite zdravlja nepušaća i prava pušača. Svih 27 članica primijenilo je preporučene mjere, a stope izloženosti pasivnom dimu znatno su opale

Search