skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Beč – Otvorena prva pumpa na vodik

H2 punionica za autobuse i kamione nalazi se u Leopoldauu u 21. okrugu i predstavlja zajednički projekat bečkih javnih preduzeća. Autobus na vodik gradskog prijevoznika Wiener Linien je trenutno u testnom režimu, međutim prvi putnici će se u njemu voziti već od 10. januara.

Bečka elektroprivreda Wien Energie je operater sistema prve pumpe za autobuse i kamione na vodik. Pumpa koju je izgradila energetska mreža Wiener Netze nalazi se u prostorijama garaže kompanije. “Ovdje u Leopoldauu aktivno oblikujemo energetsku budućnost našeg grada! Vodik je važan činilac toga. Prva bečka punionica za vodik i test autobusa glavne su prekretnice u strategiji bečkih javnih preduzeća. Wien Energie, Wiener Netze i Wiener Linien ovdje udružuju svoje napore za zaštitu klime, kako bi se postigao cilj klimatske neutralnosti do 2040. godine“, objasnio je vijećnik Peter Hanke povodom otvaranja.

Nova pumpa ima dva nivoa pritiska, od 350 i 700 bara, zbog čega je pogodna za različite modele kamiona i autobusa. Prvi rezervoar goriva teče u autobus kojim upravlja Wiener Linien. Stanovnici Beča će se od januara 2022. voziti se gradskim autobusom Hyundai ELEC CITY Fuel Cell.

Dok se e-busevi već osam godina vrlo uspješno koriste na kraćim gradskim linijama, H2 autobusi su posebno pogodni za zahtjevne rute. Do 2024. godine će biti u upotrebi ukupno deset H2 autobusa. Putem elektrolize će Wien Energie u budućnosti sama proizvoditi zeleni vodik. Početak izgradnje postrojenja za elektrolizu planiran je za drugu polovinu 2022. godine, a za proizvodnju zelenog vodonika bi se trebala koristiti već od 2023. godine.

Search