skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Vodopad Blihe, prirodni dragulj Sanskog Mosta koji ostavlja bez daha

Posjetitelji mogu uživati u šetnji oko vodopada, jednog od najimpresivnijih u BiH, i doživjeti mir i svježinu koju priroda nudi.

Vodopad na Blihi, prirodni dragulj koji se nalazi nadomak Sanskog Mosta, jedna je od najvećih turističkih atrakcija u regiji. Posjećuju ga turisti iz cijelog svijeta kako bi uživali u netaknutoj prirodi i veličanstvenom prizoru  vodopada visokog 56, a širokog deset metara.

Posjetitelji mogu uživati u šetnji oko vodopada, jednog od najimpresivnijih u BiH, i doživjeti mir i svježinu koju priroda nudi. Tu je i mogućnost da se napravi piknik na obali rijeke ili da se istraže okolna područja i prirodne staze.

Prema riječima Safete Dizdarević, posjetiteljice iz Bihaća, Blihin vodopad mnogi nisu vidjeli, ali oni koji ga posjete uvjere se da ima svoj specifičan usjek u kanjonu, što mu daje poseban izgled i upravo zbog toga je atraktivan i privlačan.

“Ovo je predivno. Volim doći u Sanski Most i posjetiti vodopad Blihe, Dabarsku pećinu i mnoge druge kulturno-historijske i prirodne znamenitosti. Lijepo se osjećam ovdje, sve je divno uređeno, ugostiteljska ponuda je odlična. Divan grad i divni ljudi”, kaže Dizdarević.

Turizam u Sanskom Mostu je u porastu zahvaljujući ovoj prirodnoj atrakciji koja ostavlja bez daha. Također, ovo područje nudi i druge atrakcije, poput srednjovjekovne tvrđave Gradina, starih džamija i crkava, koje su također popularne među turistima.

“Općina Sanski Most je vlastitim sredstvima za posjetitelje uredila stazu na putu do vodopada. Vodilo se računa da se koriste prirodni materijali ali da su u isto vrijeme dugotrajni i estetski prihvatljivi. Dugoročno imamo za cilj da prostor vodopada Blihe, kao i sama rijeka sa svojim brzacima i bukovima postane cjelodnevna destinacija kako za nama uvijek drage goste, tako i za lokalno stanovništvo”, kaže za Fenu načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanebegović.

U blizini vodopada nalaze se i restorani i kafići u kojima posjetitelji mogu uživati u bosanskoj kuhinji i tradicionalnim jelima.

Vodopad Bliha je stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode, a ovo područje je dom mnogobrojnim biljnim i životinjskim vrstama.

akta.ba

Search