skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Sud u Sarajevu poništio okolišnu dozvolu za malu hidroelektranu Mirze Teletovića

Kantonalni sud u Sarajevu je poništio okolišnu dozvolu koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo investitoru “EKO-VAT” d.o.o. Jablanica za malu hidiroelektranu Zlate na Doljanci, a koja je u vlasništvu košarkaša Mirze Teletovića i njegovog oca Šabana.

Mala hidrocentrala je izgrađena u Jablanici, na vodotoku Doljanke i jačine je 4,52 MW, a najnovija presuda Kantonalnog suda ukazuje na to da je okolišnu dozvolu resorno ministarstvo izdalo nezakonito.

Aktivista iz ovog mjesta Dženan Šašić je još 15. oktobra 2018. godine tužio Federalno ministarstvo okoliša i turizma zbog izdavanja ove dozvole, u sudskom postupku tvrdio je da je akt donesen uz bitne povrede postupka, na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju i uz pogrešnu primjenu zakona.

Protiv izgradnje ove mini hidroelektrane građani Jablanice su potpisivali peticiju, a razlog je što se MHE nalazi na rijeci koja je prirodna baština Hercegovačko-neretvanskog kantona te ja na njoj zabranjena bilo kakva gradnja.

Oni su za izgradnju i ovaj ekocid direktno krivili resornu ministricu Editu Đapo (SBB), kao i bivšeg načelnika Jablanice Salema Dedića (SDA).

Search