skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Monitoring hranilišta za Bjeloglave supove i druge divlje životinje

Po konkursu Fonda za zaštitu okoliša FBiH za dodjelu sredstava za realizaciju projekta i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša Omladinska organizacija Novi Val je potpisala projekat za Monitoring hranilišta za Bjeloglave supove i druge divlje životinje na hranilištu “Ravnice”.

Monitoring Hranilišta za Bjeloglave supove, ugroženu vrstu jarebice Kamenjarke kao i drugih divljih životinja na platou Podveležja ima cilj inventarizacije, kartiranja i praćenja stanja vrsta i staništa, s naglaskom na prikupljanje novih podataka, sve u skladu sa EU direktivama zaštite prirode, posebno onih čiji je cilj dobivanje podataka koji bi poslužili uspostavljanju mreže Natura 2000 u BiH. Glavni cilj projekta je inventarizacija, kartiranje i praćenje stanja vrsta i staništa, s naglaskom na prikupljanje novih podataka svih divljih životinja koje dolaze na hranilište “Ravnice”.

U partnerstvu sa JLO „Lovac“ Mostar Novi val je u 2017 godini pokrenuo priču ponovne reaktivacije hranilišta za Bjeloglave supove ali i također hranilišta za Jarebicu kamenjarku jer je ugroženost vrste ogromna. Izgradnja umjetnih hranilišta je od velike važnosti kako bi se vratila ova vrsta ali I generalno mogla da opstane.

Očekivani rezultati projekta su sljedeći:

Izgradnja modernog hranilišta sa sistemom video nadzora i monitoringa

Obezbijeđivanje dovoljne količine animalnog otpada

Zbrinjavanje animalnog otpada i uginulih životinja

Povratak Bjeloglavih Supova na područje Bosne i Hercegovine i monitoring proces

Povećanje broja populacije jarebice Kamenjarke

Postavljanje hranilica i proces monitoringa

Iskopavanje vodopija i stvaranje boljih uslova za životinje

Organizovanje turističkih tura na hranilišta(iskusta iz Španije, Hrvatske, Srbije)

Suzbijenje širenja zaraze

Zaštita eko sistema

Stvaranje pozitivnog biodiverziteta

Search