skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Ledeni pokrivač zapadne Antarktike nepovratno se topi

Prije dvije godine znanstvenici su ustanovili da se godišnji gubitak leda s antarktičkog područja povećao šest puta u posljednjih 40 godina, što je pridonijelo povećanju razine mora za više od 1,27 centimetara. Najnovija studija pokazuje da smo na opasnoj prekretnici koja bi mogla uzrokovati porast razine mora za nekoliko metara.

Po prvi put istraživači su potvrdili da se ledeni pokrivač zapadnog dijela Antarktike ubrzano topi, što bi za posljedicu moglo imati nepovratno podizanje razine mora. Ledeni pokrivač zapadne Antarktike jedna je od dviju polarnih ledenih kapa i prekriva gotovo čitav antarktički kontinent.

Zagrijavanje okeana

Već 2014. istraživači su upozorili da bi ledenjak Pine Island mogao vrlo brzo izgubiti svoju masu i podići razinu mora za 3,5 do 10 mm u sljedećih 20 godina. Ovaj ledenjak na kojem su početkom 2019. godine prvi put primijećene dvije velike pukotine, narasle na oko 20 kilometara dužine, gubi daleko više leda u moru nego bilo koji drugi na svijetu. Zajedno sa susjednim ledenjakom Thwaites, zloglasno nazvanim „najopasnijim ledenjakom na svijetu“, odgovoran je za 10 posto porasta razine mora.

Sada se mogu odrediti tri glavna čimbenika koji vode do moguće točke preokreta, a istraživači s britanskog Sveučilišta Northumbria u otkrili su to koristeći model protoka leda. Treće i posljednje od ova tri čimbenika je zagrijavanje oceana za 1,2 Celzijeva stupnja.

Zagrijavanje oceana postaje izuzetno problematično u kombinaciji s promjenama u obrascima vjetra u Amundsenovom moru i zagrijavanjem takozvane cirkumpolarne duboke vode (CDW), jedne od glavnih struja u Južnom oceanu. To bi ledeni pojas ledenjaka Pine Island moglo izložiti toplijim vodama tijekom duljih vremenskih razdoblja.

U slučaju povlačenja ovog ledenjaka mogao bi propasti cijeli ledeni pokrivač zapadne Antarktike, tvrde znanstvenici u studiji koja je objavljena u časopisu The Cryosphere.

„U prošlosti je već postojala bojazan od mogućeg postizanja točke preokreta u ovoj regiji, ali naša studija prvi put potvrđuje da je kritična točka zapravo već premašena“, naveo je glavni autor studije dr. Sebastian Rosier u priopćenju Sveučilišta Northumbria.

„Mnogo različitih računalnih simulacija širom svijeta pokušava kvantificirati kako bi se promjenjiva klima mogla odraziti na ledeni pokrivač zapadne Antarktike, ali utvrđivanje razdoblja njegovog povlačenja predstavlja pravi izazov. Međutim, to je ključno pitanje i metodologija koju koristimo u ovoj novoj studiji olakšava prepoznavanje potencijalnih kritičnih točaka u budućnosti”, objasnio je dr. Rosier.

Search