skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Dvodnevna radionica – krivolov, trovanje i stradanje od sudara sa električnim vodovima.

U okviru uspostavljanja saradnje sa organizacijama koje se u svom radu bave i zaštitom ptica i njihovih staništa Ornitološko društvo “Naše ptice”, u saradnji sa NVO “Novi Val”, organizuje dvodnevnu radionicu na temu “Osigurajmo siguran prelet ptica na Jadranskom migratornom putu” kojaq za cilj ima obezbijediti siguran prelet ptica selica iz centralne i sjeverne Evrope do zimovališta u Africi preko Balkanskog polustrva.

Radionica je rezultat sinergije između projekata “Adriatic Flyway 4: Safe Flyways – stop illegal bird killing in the Mediterranean”, Bosnia and Herzegovina anti poisoning program – phase 1 (BHAPP) i “Establishment of bird collision mortality monitoring system in karst poljes of Bosnia and Herzegovina”

Tokom radionice sa nekim od partnerskih organizacija će se potpisati memorandum o saradnji na rješavanju tri vodeća problema sa kojima se ptice susreću na preletu kroz Bosnu i Hercegovinu: krivolov, trovanje i stradanje od sudara sa električnim vodovima.

Krivolovne aktivnosti na području Bosne i Hercegovine najčešće podrazumijevaju lov zaštićenih vrsta, lov u vrijeme lovostaja, korištenje sredstava za masovno hvatanje ptica, lov iz motornih čamaca i korištenjem zakonom o lovstvu zabranjenih vrsta oružja o lov u zaštićenim područjima. Krivolovom su najviše pogođene pjevice, grabljivice i pojedine vrste močvarnih staništa.

Trovanje divljih životinja, uključujući i ptice, uglavnom se praktikuje korištenjem otrovnih mamaca, obično u manjim ruralnim sredinama. Iako je zakonom zabranjena, upotreba otrova je olakšana relativno lako dostupnim otrovnim supstancama na tržištu. Ilegalna upotreba otrova je glavni razlog smanjenja brojnosti populacija lešinara u svijetu I glavni je faktor koji je doprinio izumiranju sve četiri vrste lešinara koje su se nekada gnijezdile
u BiH.

Sudari ptica sa električnim vodovima u Evropi predstavljaju jedan od glavnih uzroka smrtnosti ptica, najčešće grabljivica i roda.

Početak radionica je 14.3.2020. godine u prostorijama Edukativnog Centra NVO Novi Val u Blagaju, sa početkom u 10:30 sati. Za drugi dan je predviđeno pojedinačni obilazak terena saglasno dogovoru učesnika.

Search