skip to Main Content
+387 61 529 005 office@novival.info

Puštanje bjeloglavog supa (Luke) u prirodu

5. septembar u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan zaštite lešinara, a Omladinski klub Novi val iz Blagaja povodom toga obilježava i 13 godina od početka projekta reintrodukcije Bjeloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu. Međunarodni Dan lešinara ima za cilj da ukaže na vrlo teško stanje populacije lešinara u Bosni i Hercegovini ali i generalno u svijetu. Omladinski klub Novi Val od 2007 godine radi na povratku Bjeloglavih supova na njihova prirodna staništa, područje Blagaja,što je vrlo složen i komplikovan posao.

Nakon dvije godine u Blagaju ponovo stanuje bjeloglavi sup koji je iz kanjona Uvca, nakon 15 dana boravka u prirodi, potpuno iscrpljen pronađen u Olovu. Adnan Đuliman predsjednik organizacije Omladinski klub Novi Val je istog dana sa ekipom iz Udruženja otišao u Olovo i u transportnom kavezu za divlje životinje Luku dovezao u Blagaj. Za njega brinu članovi Omladinskog kluba Novi val u Eko centru Blagaj, gdje je posljednji par bjeloglavih supova u BiH živio prije dvije godine.

Cijelu priču i aktivnosti spašavanja ptice pratio je Federalni inspektor za zaštitu prirode. Tako će po svim evropskim direktivama, s obzirom na to da je ptica markirana i ima GPS u koordinaciji sa ljudima iz Republike Srbije iz udruženja za zaštitu ptica grabljivica (Beograd, Srbija) , ptica će 5.9.2020 u 12:15 sa mjesta “Kurbanište” preko puta Vrela Bune biti puštena u Blagaju. Ovaj događaj će moći da se prati na facebook stranici Eko Centar Blagaj koji će emitirati uživo puštanje ptice u prirodu.

Podsjetimo da su posljednji par bjeloglavih supova u BiH bili ženka Lily i mužjak Jablan koji su obitavali u Eko centru Blagaj. Uginuli su 23. novembra 2018. od posljedica trovanja. Bjeloglavi sup je jedna od najvećih ptica koje lete. Dugačak je 95-105 cm, a u nas je težak najčešće između 8 i 9 kilograma. Nekim je jedinkama raspon krila dosezao gotovo 3m, ali u većine je između 2,50 i 2,70 metara. Evoluirali su kao ptice koje se hrane isključivo uginulim životinjama, uglavnom leševima krupnih sisavaca.

Search